0

Б разилската звезда на Левски Уелтън внесе сериозно напрежение в клуба, след като обяви, че не е наясно с бъдещето си. На тривиален журналистически въпрос за евентуален трансфер след мача с Тузла, крилото каза загадъчно: „Ще видим какво ще се случи“. 

Очаква се в неделя собственикът на клуба Наско Сираков и треньорът Николай Костов да обсъдят ситуацията. Сираков и изпълнителният директор Даниел Боримиров заминават за Турция и ще инспектират как протича подготовката на тима, пише днес в. "Мач Телеграф".

Шансовете Левски да се раздели с Уелтън обаче са минимални. Още преди Нова година стана ясно, че мениджърите на бразилската диаспора на „Герена“ са направили опити да издействат по-добри договори за своите футболисти. В противен случай са поискали някой от тях, включително и Уелтън да бъдат продадени.  

Левски постави още тогава цена от 4 милиона евро, с която прекърши мераците на клубове от Япония и Белгия. Сега ситуацията не се е променила и няма причина Левски да продава най-добрия си футболист в момента.

Както е известно, Уелтън беше обект на интерес от два от най-силните клубове в Белгия – Андерлехт и Стандарт Лиеж. Тимовете не са се отказали от намерението си да привлекат крилото, но е по-вероятно да изчакат до лятото и тогава отново да предложат оферта за Уелтън.

В същото време стана ясно, че Левски е на път да спести немалка сума от новото споразумение с приходната агенция. Както е известно, точно преди Нова година „сините“ подписаха споразумение с НАП, според което ще плащат по 229 000 лева на месец, докато се изплати дългът от близо 10 милиона лева. Източници от данъчните власти разкриха, че най - голямата полза от споразумението е, че са отпаднали 10 % наказателна лихва върху дължимата сума. Преди това Левски е плащал 13% лихва, формирана от 10% наказателна лихва плюс 3% лихва върху главницата от дълга на клуба към държавата. Олихвява се само главницата, която към края на 2023 година е малко над 5 милиона лева. При груби сметки излиза,че Левски спестява годишно над 700 000 лева, а това за три години прави около 2, 5 милиона лева спестени разходи за клуба.