0

 

Литекс и Черно море ще мерят сили в турнира за Купата на България за първи път от 6 години. Жребият за четвърти път сблъска двата отбора в турнира, като предишните три бяха все през 21-и век. Днес варненци са в по-горна група и отвсякъде погледнато са по-стойностният отбор и фаворит в сблъсъка. Тенденциите до момента обаче са изцяло в полза на „оранжевите“. Във всеки от трите досегашни срещи между двата отбора фазата на турнира беше различна, регламентът беше различен, в един от случаите и отборите бяха в различна група. Единственото, което беше едно и също беше крайният победител. Винаги това беше Литекс. През 2002/03 тези тимове играха на осминафинал, като Литекс спечели и двата мача. Първо се наложи с 1:0 на „Тича“, а след това взе рутинно и реванша в Ловеч с 2:0. По-късно през сезона тимът, воден по онова време от Ферарио Спасов, достигна до финала на турнира, където загуби от Левски с 1:2.

Точно на финала пък двата отбора се срещнаха и през 2008 година. Тогава на стадион „Васил Левски“ Литекс победи с 1:0 с гол на Станислав Манолев след фаул изпълнен от Том.
Най-шокиращият успех на Литекс бе през сезон 2016/17. Тогава двата тима се срещната на четвъртфиналите, а Литекс вече бе третодивизионен отбор. Всичко трябваше да се реши в един мач в Ловеч. Черно море тогава пък дойде в града на люляците със самочувствието на отбор, който бе изхвърлил Левски в предишната фаза на турнира. На осминафиналите „сините“ бяха победени от „моряците“ и то на „Герена“ с 3:2 след продължения, а техен треньор бе някогашният любимец на Сектор Б – Георги Иванов-Гонзо. В Ловеч обаче Черно море бе сензационно елиминиран. Методи Костов вкара от дузпа за „оранжевите“, а още до края на първата част Михаил Венков изравни за варненци с глава след корнер, изпълнен от Георги Илиев. Въпреки че бързо се съвзеха от първоначалния шок 120 минути не стигнаха на Черно море да спечели мача. Стигна се до дузпи, при които по-точни бяха играчите на Литекс. Домакините вкараха и петте си шута от бялата точка, докато голмайсторът в игровото време Михаил Венков уцели греда и оранжевите продължиха напред след 5:3 при изпълненията от бялата точка.


Така днес евентуален успех ще бъде исторически за Черно море срещу този съперник, тъй като ще бъде първи в турнира.

Още разработки четете в днешния брой на "Мач Телеграф"