0

Л удогорец изпрати двама свои играчи на Евро 2024. След очакваното повикване на Якуб Пьотровски от страна на Полша, Швейцария призова изненадващо Квадво Дуа. Така родният шампион се нарежда пред куп големи и богати отбори по броя на своите представители на Евро 2024, пише "Мач Телеграф". С по един участник са Марсилия, Лил, Лион, Нотингам Форест, Бетис, Виляреал, Айнтрахт Франкфурт, ПАОК, Глазгоу Рейнджърс и други.

С по двама представители на Евро 2024, какъвто е случая с Лудогорец, са сериозни отбори като Валенсия, Цървена звезда, Лацио, Вердер, Спортинг Лисабон.
Номер 1 са Манчестър Сити и Интер, които имат съответно по 13 играчи на турнира в Германия. Колкото до отделните първенства, до колкото българската Първа лига имат грузинското, южнокорейското и това на ОАЕ. Зад нашето, с по един участник, са първенствата на Азербайджан, Иран, Норвегия и Катар. Номер 1 е Висшата лига със 114 свои представители.

„Орлите“ прибират минимум 250 000 евро
от участието на своите футболисти

Парите, които Лудогорец ще получи като компенсация от участието на Евро 2024 за своите играчи Якуб Пьотровски и Квадво Дуа, определено са сериозни, макар и да конкретната сума да не е ясна в детайли. Говори се за приход за „орлите“ в размер от 3300 евро на ден до 10 000 евро. Цялата тази сума се формира в зависимост от клубния коефициент на дадения отбор, както и от държавния коефициент и коефициентът на страната, която представляват дадени играчи. В случая Швейцария и Полша. Например европейският шампион Реал Мадрид, който ще изпрати общо 11 свои играчи на турнира в Германия, очаква приход от около 2,5 млн. евро. Те дори всъщност с 13, защото към Карвахал, Начо, Модрич, Белингам, Кроос, Рюдигер, Камавинга, Чуамени, Менди, Лунин и Гюлер, добавяме и Хоселу и Мбапе, но първият е собственост на Еспаньол, и играе под наем в Мадрид, а вторият е част от ПСЖ до 30 юни. 

Механизмът за солидарност на УЕФА планира да разпредели общо 240 милиона евро за Евро 2024 и Лигата на нациите; 140 милиона за първия турнир и 100 милиона за втория. Компенсациите се определят от играчите в протокола за мача (максимум 23, въпреки факта, че са повикани 26). Пари не получават клубове извън УЕФА. Например Ал Насър няма да вземе нищо от участието на испанския национал Аймерик Лапорт на Евро 2024. 

В случая на българската Първа лига и следователно Лудогорец се таксува средна сума, приблизително 6000 евро на ден, през всички дни на турнира на всеки играч и деня след края на неговото участие, в допълнение към десетте дни преди началото на турнира за всеки играч. Последният мач на Швейцария в груповата фаза е на 23 юни, което при отпадане на „кръстоносците“ ще донесе приблизително 120 000 евро само от Квадво Дуа – 20 дни по 6000 евро. Швейцарците обаче правят традиционно силни европейски първенства, справка Евро 2020, когато те стигнаха до четвъртфинал. Ако това се случи и сега, сумата ще нарасне още повече. Полша на Якуб Пьотровски изиграва последния си мач в групите на 25 юни. Тоест Лудогорец ще получи пари за минимум 22 дни, или по-точно около 132 000 евро. Така абсолютно минималната сума, която шампионите ще приберат за двамата си играчи, е 252 000 евро (120 000 евро за Дуа и 132 000 евро за Пьотровски), като при продължаване напред сумата веднага може да мине 300 000 евро. С развитието на събитията на Евро 2024 възможният максимум от дни ангажираност е 41.