0

Ш ампионът Лудогорец спечели и Суперкупата на България! Разградчани триумфираха след изпълнение на дузпи (4:3) срещу Левски на националния стадион "Васил Левски".

До изпълнението на наказателните удари се стигна, след като Левски изравни за 2:2 в последната минута на редовното време чрез Келиан ван дер Каап. Преди това "сините" първи откриха след страхотен гол на Георги Миланов в 41-ата минута, но два гола на Кирил Десподов през втората част (68 и 71-дузпа) обърнаха развоя за 11-кратния шампион.

При дузпите по-коравият отбор се оказа този от Разград, като пропуски на  Мартин Петков и Асен Митков от символичните гости ги лишиха от втори трофей за 2022-а година.

Лудогорец - Левски, Суперкупа на България. Снимки: start-photo.bg
Суперкупа Суперкупа Суперкупа
27

Левски бе по-активен в атака в първия четвърт час и дори вкара гол, който обаче бе отменен. Филип Кръстев дриблира покрай двама от халфовете на Лудогорец и изведе Илиян Стефанов сам срещу Серджио Падт, а героят от финала за Купата на България вкара. Страничният съдия обаче отмени попадението заради засада.

Левски създаде следващото положение в 28-та минута, когато символичните домакини сгрешиха в изнасянето и Роналдо отне топката. Той комбинира с Георги Миланов вдясно, а центрирането на халфа на "сините" се отклони от защитник и топката удари далечната греда. Тя се върна в наказателното поле и Кръстев пробва удар, който обаче бе право в ръцете на Падт.

В 39-та минута "сините" отново получиха шанс за гол, но отново вратарят на Лудогорец ги спря. След ъглов удар топката бе първоначално избита и след това върната в наказателното поле за Роналдо. Той стреля бързо и Падт се намеси, след което спря и опит на Келиан ван дер Каап за добавка.

Нидерландският страж на "орлите" обаче нямаше шанс за реакция в 41-та минута, когато Левски поведе в резултата. Роналдо направи два брилянтни финта срещу Антон Недялков и Мануел Шоу, след което заложи топката за Георги Миланов извън наказателното поле. Халфът я изстреля силно и тя влезе в горния ляв ъгъл на Падт за 1:0.

Лудогорец бе изненадващо безсилен в нападение през първото полувреме, но положението се промени в началото на второто. "Орлите" създадоха първото си положение десетина минути след почивката, когато Кирил Десподов преодоля Цунами и стреля от малък ъгъл, но Пламен Андреев отрази удара.

Лудогорец успя да изравни в 68-та минута с второто си добро положение. Антон Недялков получи топката по дясното крило и намери Кирил Десподов в наказателното поле, а нападателят бе точен с удар по земя за 1:1. Само две минути по-късно шампионите получиха и дузпа за нарушение на Андреев срещу Игор Тиаго. Десподов пое отговорността и отново се разписа, завършвайки обрата за четири минути.

Левски и Лудогорец не успяха да се победят в редовното време, а при дузпите "орлите" бяха по-точни и триумфираха със Суперкупата.

 Левски и Лудогорец не успяха да се победят в редовното време, а при дузпите "орлите" бяха по-точни и триумфираха със Суперкупата.
start-photo.bg

Левски имаше две добри възможности в 89-та минута. Жереми Петрис преодоля Недялков, но бе изпреварен от Падт, а след корнера топката падна на волето на Роналдо, който не успя да я уцели от удобна позиция.

"Сините" хвърлиха всички напред и стигнаха до изравнителен гол във втората минута от пет добавено време. Центриране на Петри бе избито и попадна на крака на Ван дер Каап, който бе точен за 2:2.

При дузпите за Левски пропуснаха резервите Марин Петков и Асен Митков, докато Лудогорец отбеляза четири гола и приключи мача с точен удар на Оливие Вердон.