0

Б ългарският национален отбор проведе първата си тренировка от лагера през октомврийската пауза. Все още към основната група на се е присъединил Йоан Стоянов, който е възпрепятстван от военните действия в Израел.

Той в момента е в хотел в Тел Авив и е бил възпрепятстван от израелските власти да пътува за България, въпреки че е национал на страната ни. Причината е, че десният халф-бек има и израелски паспорт, освен българския.

Той все пак е успял да стигне от Беер Шева в пустинята Негев, където играе и живее, до Тел Авив. В момента Стоянов прави опити да се качи на първия възможен полет за България – директен или с прекачване. Не е изключено обаче това и да не стане. Ако Стоянов отпадне от сметките на селекционера Младен Кърстаич, той ще се превърне в трети отпадащ футболист след Димо Кръстев заради вирус и Иван Йорданов заради травма.

Последните бяха заменени от Христо Иванов от Локомотив Пловдив и Станислав Иванов от Арда.

В събота, 14 октомври, България посреща Литва на „Васил Левски“ в евроквалификация, а три дни по-късно гостува в Тирана за приятелски мач с Албания.

Нападателят Мартин Минчев се присъедини към тима, след като пропусна мачовете с Черна гора и Иран през септември. 

Роденият във Варна нападател смени клубната си принадлежност и от Спарта (Прага) премина в турския Ризеспор.

"Да, предстои сблъсък с Литва и всички очакваме да победим. Неубедителните резултати до момента със сигурност тежат, но трябва да си извадим поуки от всеки един мач и да гледаме само напред и позитивно. И се надявам да спечелим. За мене настроението е добро и всички са концентрирани върху националния отбор, за да дадат всичко от себе си. Да, загубихме шансове за класиране, а дали това ще се отрази положително, ще се види в следващия мач. Как да играем и дали да е по-нападателно, такива тактически въпроси трябва да ги зададете към треньора, а не към мене", започна 22-годишният Минчев.

По повод трансфера и смяната на обстановката, той допълни: "Чувствам се добре в новия ми отбор, макар все още да няма и месец. Но ме приеха добре момчетата, всичко е наред и съм доволен. Досега съм изиграл 3-4 мача в турското първенство, не мога да си кажа мнението как трябва да се сравнят първенствата на Чехия и Турция. Със сигурност футболът е по-интензивен, със сигурност Суперлигата е по-високо качество. Знаете колко добри играчи има там във всеки отбор. Целите с отбора са всеки мач да се печели, понеже е нов отбор, с доста нови попълнения от това лято. Треньорът е амбициран и се гледа максимално нагоре да стигнем в класирането", завърши Минчев.

Халфът Илиан Илиев също говори пред медиите преди предстоящите мачове с Литва и Албания. 

„Надявам се да спечелим мачовете и да зарадваме хората. Последните няколко мача загубихме в последните минути. Може би нямахме шанс и трябваше да играем по-добре. Където и да сме, трябва да се раздаваме за националния отбор. В Пловдив атмосферата беше добра, но не зарадвахме хората. Чувствам се добре в новия отбор, тъй като играя често. Ритъмът е най-важен. Кипър и Гърция си приличат като футбол, но все пак смятам, че гръцкото първенство е по-силно. За една година съм в Кифисия – до края на сезона“, завърши Илиан Илиев-младши.