0

Н ационалният отбор на България ще се изправи срещу Беларус в решителен мач от Лига на нациите, който ще се играе на неутрален терен в Залаегерсег, Унгария.

Срещата ще започне в 21:45 часа и ще бъде свирена от румънеца Овидиу Хацеган.

Това ще бъде седмият мач за селекционера на България Илиан Илиев начело на тима.

Варненският специалист, който пое отбора през ноември миналата година, все още няма загуба, начело на "лъвовете", като започна с равенства срещу Унгария и Сърбия, преди да запише първата си победа през 2024 г. срещу Танзания. След това последваха нови ремита с Азербайджан, Румъния и Словения. Сега пред "лъвовете" стои предизвикателството да надделеят над Беларус и да вземат важните три точки.

Целта на Илиев и неговия екип е ясна – спечелване на групата и изкачване от Лига "C" в Лига "B".

Противникът Беларус ще играе на неутрален терен поради забраната за домакинства в страната, заради подкрепата към Русия в конфликта с Украйна.

Сред основните новини около състава на България е очакваният дебют на Фабиан Нюрнбергер, германец с български корени, както и контузията на Светослав Ковачев, заменен от Здравко Димитров.

Под въпрос за двубоя е Георги Костадинов, докато в състава остават опитни играчи като Иван Минчев и Александър Колев, който най-вероятно ще поведе атаката.

Треньорът на Беларус, Карлос Алос, заяви, че отборът му влиза в мача с ентусиазъм и се надява на победа. Въпреки това, беларусите изпитват трудности в отбелязването на голове, което личи от резултатите им през годината – три загуби без отбелязан гол и нулево равенство срещу Малта.

След мача с Беларус, България ще приеме Северна Ирландия на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, където ще търси оптималния сценарий – пълни шест точки от двата мача.