0

Б ългария записа трета поредна победа и продължава възхода си под ръководството на Младен Кръстаич. Нашите се наложиха в Ларнака над Кипър с 2:0. Точни бяха Кирил Десподов и Спас Делев, като двамата записаха и по една асистенция. 

Младен Кръстаич заложи на формация 3-5-2 и доста промени в сравнение с предишния мач на нашите срещу Северна Македония. Като халф-бекове започнаха Йоан Стоянов и Марин Петков, вътрешни халфове бяха Никола Илиев, Илиан Илиев и Илия Груев, а в нападение стартираха съотборниците в Лудогорец Кирил Десподов и Спас Делев.

Още не бе изтекла първата минута, когато Илиан Илиев получи топката от капитана Кирил Десподов и стреля от около 20 метра с левия крак по земята, но вратарят на домакините Константинос Панаи улови. В деветата и Делев опита удар, който също лесно бе спасен от стража на Кипър. До средата на първото полувреме Десподов имаше два шанса, но не успя. Първо опита прехвърлящ удар, който бе неточен, а след това Антониадес изчисти удара му малко пред голлинията, топката се вдигна над вратата и излезе в корнер. В 24-ата минута нашите заслужено поведоха. Делев изведе Десподов в наказателното поле и вляво по нападението. Капитанът стреля, вратарят Панаи докосна топката с крак, но не успя да спаси и тя спря в мрежата за него – 1:0 за България.

България победи Кипър с 2:0 в контрола в Ларнака. Снимки: start-photo.bg
Кипър България Кипър България Кипър България
23

Едва в 33-ата минута домакините стигнаха до първата си реална възможност да отбележат. Йоанис Питас бе изведен отлично и навлезе от ляво в наказателното поле. Той стреля мощно, но Петко Христов бе застанал пред голлинията и с корема си спря пътя на топката към българската врата. В 43-ата минута изпуснахме нов голям шанс. Йоан Стоянов открадна топката от Антониадес на аутлиянията подаде на Десподов, който от 5-6 метра шутира силно, но Панаи спаси.

Домакините направиха 4 смени на почивката, докато Младен Кръстаич отвърна с две промени. Филип Кръстев смени Никола Илиев, а Янис Карабельов влезе вместо Илия Груев.

В 60-ата минута домакините имаха страхотен шанс за изравняване, но Какули, който бе изведен на отлична позиция отляво даде лош последен пас към свой съотборник. В 71-ата минута обаче интригата приключи. Кирил Десподов се реваншира на Делев за асистенцията през първото полувреме. Капитанът хвърли страхотно подаване, което изведе Делев сам срещу Панаи на точката за изпълнение на дузпа, той овладя и без да остави топката да падне с мощен шут от въздуха я прати в мрежата. До края нашите имаха още един шанс, когато резервата Георги Русев намери Десподов, но ударът му бе избит с шпагат в корнер от бранител на домакините.

Така нашите стигнаха до трета последователна победа, като до толкова не бяхме стигали от 2018 година.

В неделя - деня на откриването на Мондиал 2022 в Катар, нашите ще изиграят още една контрола, този път с Люксембург.