0

Н аско Сираков е една от най-бляскавите легенди на Левски, а и българския футбол. Бившият нападател, който към днешна дата е мажоритарен собственик на клуба, е голмайстор №1 в историята на "сините". Днес той навършва 60 години, а това е отличен момент да отчетем 60 факта от живота и кариерата на великия левскар.

1. Син е на легендарния български борец и световен шампион от Истанбул през 1957 година – Петко Сираков.

2. Юноша е на Левски с първи треньор – Кирил Михайлов.

3. Част от детството му преминава в Полша.

4. Първият треньор, който го пуска в игра за мъжкия отбор на Левски, е Иван Вуцов.

5. Дебютът за Левски е на 29 март 1980 година в мача Пирин-Левски 1:1. В този двубой влиза в 78-ата минута на мястото на Борислав Борисов.

6. След един сезон в „Б” група със Спартак Вн, голям тласък напред в кариерата му дава легендата на Левски Сашо Костов, който през 1981/82 го взима в Хасково. Тогава този тим е в „А” група. Благодарение и на Сираков, Хасково записва най-силния сезон в историята си, завършвайки на осмо място, за което Наско допринася с 8 гола.

7. Третия му гол в елита е във вратата на родния му тим – на 23 декември Хасково и Левски завършват 2:2.

8. През лятото на 1982 година се завръща в Левски. Тогава в основния състав на тима започват да се налагат имената на други юноши на клуба - Борислав Михайлов, Емил Велев, Красимир Коев, Николай Илиев и Божидар Искренов, а треньор на тима е Добромир Жечев.

9. Иван Вуцов е първият, който го пуска в игра и за националния отбор. Дебютира в него на 7 август 1983 година в мача България –Алжир 3:2.

10. През сезон 1983/84 вдига първите си трофеи с Левски. „Сините” печелят и трите възможни отличия в страната по онова време – шампионската титла, Купата на България и Купата на Съветската армия. Така стават първият отбор в страната, стигал до така наречения „требъл”.

Останалите интересни факти за Наско Сираков чете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"