0

О бщото събрание, което ще се проведе днес на „Герена“ ще сложи край на тихата война, която се води на най-горните етажи в управата на Левски. Запознати твърдят, че мачът е свирен и това ще бъде последната голяма изява на Иво Ивков, пише в днешния си брой вестник „Мач Телеграф“. 

Решението за него отдавна е било взето и името му ще бъде пропуснато при формирането на новата управа на клуба. А това е една от точките, които ще бъда обсъждани днес. Те са общо три. Първата е свързана с бъдещето на клуба – набирането на средства чрез продажбата на акции. Както е известно, „сините“ се надяват, че така ще могат да покрият поне част от дълговете, които имат към НАП. Те възлизат на 11,5 милиона лева и хазната дори направи запор на клубните сметки. Сираков обяви, че е направил необходимото, за да може Левски все пак да съществува. Ивков обаче го контрира, че това унизително. И се започна безкрайна размяна на удари под кръста. В крайна сметка Наско Сираков бе кратък и ясен: „Или гледа в моята посока, или си отива!“. 

Ивков обаче се облегна на две сламки, които се надява, че ще го спасят от раздялата с Левски. Зад него твърдо е Станимир Стоилов, за който той е идеален проводник на идеите му пред клубната управа. Не случайно Ивков върви като сянка зад Мъри. Изпълнителният директор има на своя страна и феновете на тима, най-вече тези от водещите фракции в агитката. НКП дори заплаши в прав текст миналата събота, че Сираков ще има проблеми, ако Ивков се сбогува с поста си.

Очаква се също Сектор А на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“ отново да бъде разтърсен от викове и скандали, както бе и през миналата събота. Тогава Даниел Боримиров, който безспорно е една от най-влиятелните фигури на „Герена“, също зае позицията на Наско Сираков спрямо Иво Ивков. И двата лагера ще имат сериозни спорове. Някои дори предричат, че най-сериозна роля в тях ще има Станимир Стоилов.

„Мач Телеграф“ първи алармира, че той е заплашил, че може и да хвърли кърпата, ако Ивков ни фигурира в новата структура на „синята“ управа. Заплахата е била отправена преди двубоя с Ботев Враца, който бе спечелен с 2:0.

На „Герена“ се надяват, че той все пак ще избере Левски пред личните си предпочитания, след като много пъти е заявал, че не може да търпи да гледа слаб отбор. А в момента именно изявите на играчите крепят надеждата на феновете, че „сините“ може да се разминат с най-лошото. Те дори простиха и серията от 10 мача без победа, след като бяха уверени, че Мъри и компания ще се справят с кризата.  

Близо 1200 държат акции до този момент

1185 бяха физическите и юридическите лица, които фигурираха сред акционерите на „Герена“. Капиталът на дружеството възлиза на 33 419 974 поименни акции, които имат право на глас, както и още 250 000 превилегировани, но без правото да дават вот по време на Общото събрание. Пакетът, който получи Наско Сираков, възлиза на 26 383 777 ценни книжа.

3 051 997 са акциите на Тръст „Синя България“, които уж трябваше да бъдат прехвърлени на Сдружението „Левски на левскарите, но тази продецура така и не се осъществи, както се случи и с митичните 30%, които трябваше да бъдат в Константин Папазов. Третият по големина акционер е строителната фирма Аква Темпус. Следват бившите собственици Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов с по близо 150 000.

Акциите са раздробени на най-разилични пакети, които фигурират от 10 000 до 10. Най-много са притежателите на 100 от ценните книжа. Те се сдобиха с тях по време на предишната такава акция през 2014 година, когато „сините“ отново трябваше да търсят помощ от феновете, за да чистят задължения към хазната. 

Не е ясно обаче с колко са се увеличили акционерите, след като досегашните са раздробили своите пакети. Както е известно, свободна продажба няма да има. За да купиш акции, то вече трябва да притежаваш такива. 
Затова стана ясно, че Наско Сираков е „джиросал“ акции от името на дъщеря си Виолета на желаещи да се сдобият с по-голям дял.