0

В се по-сериозни въпросителни се появяват около начина на стопанисване и изпълнението на инвестиционните ангажименти от страна на наемателя на Национална спортна база „Цар Самуил“ в Петрич. Състоянието на обекта, който е под юрисдикцията на Министерството на младежта и спорта със сигурност буди недоволство сред феновете на Беласица и помрачава празничното настроение от завръщането на отбора в професионалния футбол след 13 години. Както „Мач Телеграф“ писа, в правителството са запознати с касуза и министър Радостин Василев е поел ангажимент за намиране на най-правилното решение, като това ще се случи, след като настоящият договор с фирма „Етно“ ЕООД изтече в началото на юли.

Още служебният министър на спорта Андрей Кузманов и вече бившият изпълнителен директор на Национална спортна база ЕАД Пламен Манолов са видели три магарета да пасат в района на „Цар Самуил“ при последната инспекция на място. Забелязани са и други пораждащи недоволство факти. Така например големият басейн в комплекса от години е далеч от състоянието необходимо, за да се въведе в експлоатация. От скоро по-малкия е напълнен с вода, но в него не се забелязват много плувци, явно притеснени от чуващите се крякащи жаби.

Част от хотелската част до стадиона е пригодена за нуждите на „Специализирана болница за рехабилитация – Петрич“ ЕООД, чиито капитал е еднолична собственост на наемателя „Етно“ ЕООД. Автобуси и автомобили, превозващи пациентите, често обръщат около терена, на който тренират първия отбор или децата от школата на Беласица.

От община Петрич още преди близо година са заявили желание „Цар Самуил“ да им бъде предоставен в управление или като собственост. Това не се случи, но и в момента това намерение е актуално. Местната власт е готова да поддържа и инвестира в спортната база без по никакъв начин да променя статута на имота и неговото предназначение. Идеята е децата и цялата общественост в южния град да получат значително подобрени условия за спорт. Още повече, че с екипа на ОФК Беласица вече тренират около 350 деца. През отминалия сезон от кметството така или иначе плащаха месечен наем от 3000 лева за ползването на стадиона за домакинските срещи на тима, както и допълнителни по-малки суми, за да се осигурят условия за покриването на изискванията на БФС за провеждането на срещи. От общината отговарят и за поддръжката на двата футболни терена, част от комплекс „Цар Самуил“. Тези разходи също са били спестени на наемателя на обекта.

СКАНДАЛНО
Обсъждали да преместят Нефтохимик в крайния Югозапад

В Петрич вече е публична тайна, че стопанисващият в момента спортната база Марио Минев е осъществил контакт с бизнесдамата от Кюстендил Анелия Златкова, която бе начело на фалиралия Нефтохимик, преди отказването на „шейховете“ от участие във Втора лига. Идеята е била да се обсъдят вариантите, при които отборът да бъде преместен и да домакинства в Петрич! Това вероятно е трябвало да натежи в полза на Минев при кандидатстването пред ММС за удължаване на договора за наем. Идеята обаче е пропаднала, тъй като противоречи и на нормативната база на футболния съюз.
Марио Минев е съпруг на Величка Минев, която е подписала договора с Национална спортна база, като представител на „Етно“ ЕООД.

Фенове са готови за активни протестни действия

TZARO BOYS е името на нова фракция сред  феновете на Беласица. Новото младежко формирование към Сектор 5, мястото на агитката на стадиона Петрич е изразило готовността си за активни протестни действия, ако казусът с решаването на проблема с базата не се реши в най-кратки срокове. Конкретни акции са коментирани още при учредяването на формацията.