0

"ЦСКА има нужната класа да преследва титлата и Купата в България", категоричен капитанът Юрген Матай. Той даде интервю за DIEMA SPORT.  Той се завърна в игра, след като повече от половин година отсъства заради скъсана кръсна връзка в дербито с ЦСКА 1948. Нидерландецът записа близо 20 минути в контролата срещу Корона, загубена с 0:2. 

„Чувствам се уморен, но мисля, че това е нормално за всеки един от нас на този лагер. Да, минаха две седмици, откакто съм в групата и тренирам наравно с другите момчета. В началото е трудно. Знаеш, че всичко е наред, но ментално е по-трудно да го повярваш. Сега всичко е ОК. Да, правя всичко сякаш за първи път, но вече отминаха няколко седмици и тренирам тук с моите съотборници и мисля, че нещата са наред“, заяви Матай.

„Прекарах доста време с жена ми и дъщеря ми, което бе един от малкото плюсове, докато бях контузен. Но психологически не ми беше лесно. Трябваше да следвам поредица от стъпки, дадени от докторите и физиотерапевтите. Има моменти, когато трябва да намалиш темпото, но ти не искаш. Ако трябва да съм честен, ситуацията с мен бе следната: месец преди да завърша периода си при физиотерапевтите в Нидерландия, те ми казаха, че трябва да изчакам да премине цялата зимна подготовка на отбора и едва тогава, когато се завърна в България, да изиграя първите си минути наравно с моите съотборници. Но аз не намирам разликата в това да играя в приятелска среща или в двустранна игра 11:11 с моите съотборници, в каквито вече взимах участие“, каза още той.

„Да, резултатите са лоши и не можем да го отречем. Никога не е забавно да натрупаш няколко загуби. Аз имам доста подготовки в кариерата си, които са започвали с лоши резултати, но това невинаги е определящо. Ние си вършим работата на тренировъчното игрище. Полагаме много усилия и опитваме да останем фокусирани, върху това, което ни очаква в България. Това е най-важното – приоритетът. Да, тези резултати са лоши, но това се отразява повече на феновете и медиите, а не нас. Ние оставаме задружни и работим заедно като група, а лагерът ни е много добър до момента. Ако трябва да съм честен, не биха ме интересували особено резултатите в мачовете по време на подготвителния лагер, ако в първата официална среща започнем с победа", коментира защитникът. 

„Останах впечатлен от начина, по който Черно море игра. Особено в първите няколко седмици. Имаха много дълга положителна серия, каквато направи и Локомотив Пловдив. Да, ще бъде трудно. Мисля, че първенството вдигна нивото си напоследък. По-високо е спрямо времето, когато пристигнах. Това е страхотно за всички, дори и за нас. Прави обаче задачата ни по-трудна, а за феновете всичко е по-интересно. Много отбори се борят за първото място, но по пътя към постигането му, трябва просто да печелиш всеки мач. Нищо друго не бива да ни интересува", отсече той.

„Мисля, че най-важното е желанието. Енергията. Вярата. Имаме го. Просто трябва да вярваме, че можем да победим всеки. Не е важно кой отбор е по-добър, миналогодишният ЦСКА или сегашният... Просто трябва да започнем да вярваме, че можем да победим всеки. Дори фактът, че пропуснах много, видяното през тези три седмици ми показва, че ние имаме нужната класа. Не ни липсва такава“, завърши Юрген Матай.

В същото време съотборникът му Улаус Скаршем демонстрира воля и желание, но не и певчески умения, за да впечатли Матай и останалите. След контролата с Тренчин той реши да се впише в колектива с песен в столовата. И норвежецът си избра "Down“ на Jay Sean и Lil Wayne. Останалите обаче едва успяха да разпознаят мелодията и за какво иде реч.