0

М едиите в Република Северна Македония приемат тежко снощната загуба от България с 0:1 в последния мач от група С4 на Лигата на Нациите. И докато селекционерът на отбора Благоя Милевски преди мача заяви, че политиката трябва да се остави на политиците и той и играчите му работят в полето на спорта, то преди и по време на самата среща се видя, че никой в Скопие не мисли така, като се започне с позорното освиркване на химна на България.

Обявеният предварително за фаворит отбор на Република Северна Македония завършва предпоследен група С4 на турнира Лига на Нациите с отбелязани голове само във вратата на Гибралтар, а претенциите за пропусната победа снощи са допълнително доказателство, че съседите имат какво да учат за спортсменството във футбола.

"Започнахме с реми в Разград, завършихме с поражение в Скопие", е заглавието на анализ в Sportmedia.mk. 

Авторът обаче явно е бил доста пренавит в очакванията си за мача снощи, защото текстът му започва така: „Боли снощното поражение насред Скопие. Адски боли. Македония загуби на собствен терен мача, който трябваше да спечели на всяка цена. Тук не говорим за спортни мотиви. Този мач беше повече от футбол, повече от игра, повече...

Поражение, което искрено никой не очакваше, поражение, което ще ни "тресе" всички дълго време, както се казва.

Не беше позволено, просто не беше позволено Македония да загуби снощи.
Все пак това е спортът. И за пореден път се показа, че когато емоциите те "удрят" в главата, тогава имаш проблем“, се казва в анализът на Зоран Джоршоски. 

"А беше се подготвило голямо празнуване. Най-малко 15 000 зрители направиха супер-атмосфера, патриотичният дух беше на максимум".

"Българите дойдоха в Скопие в ужасна серия като гости. Четири години от 2018-а насам нямаха победа. За последен път триумфираха над Словения (пак в същия турнир Лига на Нациите), а оттогава насам наредиха десет равенства и 12 поражения. 

Все пак, Македония беше националният тим против който се сложи край на тази лоша криза и така си постигна целта да се придвижи по-напред в ранглистата", пише още авторът в същата медия.

В друг анализ в същия вестник – този път без автор, пък се казва: "Колкото и да искахме, колкото и да имахме голямо желание, вчера все пак Македония е победена  от България. Краен резултат, от който боли и гори, в това няма съмнение. Атмосферата беше супер, невероятна беше подкрепата от трибуните, но ето – ново поражение“. 

Явно за авторите освиркването на българския химн, непрекъснатите обиди и провокации към България и футболистите, са "супер-атмосфера".

"Македония с болезнено поражение за край, България след четири години празнува като гост", пък е заглавието на репортажа за мача в www.gol.mk.

"България с ясен план си тръгна от Скопие (0:1) и така отпразнува 2-ото място в групата, с което се класира за четвърта урна за предстоящия жребий за Европейското първенство през 2004, който ще бъде теглен съобразно подреждането в Лигата на Нациите. 

А Македония ще чака другите групи за да има информация дали ще я изтеглят от четвърта или от пета урна".

Друг от популярните спортни вестници "Екипа", смята местните футболисти, че "не са надиграни, но са победени. Количеството взе връх над качеството".

"И покрай  огромното желание да се завърши сезона с триумф над България, на края с десет футболисти Македония не можеше да стигне до позитивен резултат на "Тодор Проески" с играч по-малко".

Порталът 24Фудбал пък подчертава, че освиркването на българския химн допълнително е мотивирало българския отбор и в подкрепа дава изказване на Валентин Антов.