0

Н ационалният отбор на България по футбол отвори нова срамна страница в историята си, след като допусна домакинска загуба с 0:2 от непретенциозния отбор на Литва, който е на 143-то място в световната ранглиста на ФИФА. Още след втория гол публиката ревна "Оставка! Оставка!", като скандиращите не насочиха виковете си към скамейката и селекционера Кръстаич, а към официалната ложа, където са важните функционери от футболната ни централа, които ръководят футбола ни.

Ще го отнесе вероятно само селекционерът Кръстаич след като анонсираното от него подмладяване закотви отбора на последното място в група "G" на квалификациите за Евро 2024 с едва две точки, без победа и с четири поражения в шест мача. Освен това, предвид оставащите двубои с фаворитите в групата Сърбия и Унгария през ноември, угрозата националите да завършат квалификациите без победа започва да става все по-реална.

За поражението от Литва сериозна вина имаше и халфът Андриан Краев, който в 42-рата минута получи втори жълт и респективно червен картон. Веднага след това литовците поведоха чрез Пиюс Ширвис, а десет минути след почивката левият бек на Паневежис удвои резултата.

За Литва това бе първа победа в официален мач от над две години. На 9 октомври 2021 година балтийската страна записа последния си успех в квалификационен мач, който по ирония на съдбата също бе срещу България - с 3:1 във Вилнюс.

Победата почти напълно гарантира на литовците четвъртото място в групата. Тимът на Едгарас Янкаускас има 5 точки във временното класиране - с три повече от България и с три зад отбора на Черна гора, който обаче е с мач по-малко.

Мачът на Националния стадион "Васил Левски" започна във високо темпо, но без явно надмощие на един от двата отбора. 

Първата голова възможност бе за гостите, които можеха да поведат в седмата минута. Викинтас Сливка успя да се пребори с бранителите на България и от малък ъгъл пробва късмета си, но Иван Дюлгеров внимаваше и спаси.

България отговори моментално и в деветата минута Кирил Десподов можеше да открие резултата. Капитанът на националния отбор бе намерен на задната греда абсолютно непокрит от Спас Делев, но ударът му с глава от около пет метра не намери целта.

В 16-ата минута Фьодор Черних вкара топката във вратата на Дюлгеров, но попадение правилно не бе зачетено, тъй като литовският халф бе в засада с повече от метър.

Почти половин час след старта на мача България изпусна стопроцентово положение чрез Спас Делев. Нападателят на Лудогорец се оказа очи в очи с вратаря Емилиюс Зубас след едно подаване от дълбочина, но мощният му удар с десния крак бе париран инстинктивно от стража на литовците. 

Тази ситуация обаче създаде импулс в играта на "лъвовете" и в следващите минути те се пренесоха териториално доста дълбоко в полето на противника. Преслав Боруков бе близо до гола в 35-ата минута, но не успя да засече с глава центриране от фланга.

В 42-рата минута ходът на мача се обърна на 180 градуса. Това се случи след червен картон на Андриан Краев. Халфът на Левски извърши необмислен фаул край страничната линия дълбоко в литовското поле срещу Юстас Ласицкас и главният съдия Гиорги Круашвили от Грузия му показа жълт картон. За него това бе второ официално предупреждение, което доведе и до червен картон. Първото бе в 21-вата минута и 

Така се стигна до 45-ата минута, в която Литва откри резултата. При центриране от корнер българската защита не се ориентира никак добре и след разбъркване левият бек на гостите Пиюс Ширвис с мощен удар от около четири метра вкара за 0:1.

На почивката старши треньорът на българския отбор Младен Кърстаич опита да промени нещо, правейки тройна смята. В игра се появиха Симеон Петров, Лукас Петков и Георги Русев, които замениха Валентин Антов, Ивайло Чочев и Преслав Боруков.

Промените обаче не повлияха по никакъв ползотворен начин на българския отбор, който изигра още по-слабо второ полувреме.

С човек по-малко опитите на българите за атака бяха ялови, а в същото време литовски футболисти действаха спокойно с топката и редовно откриваха празни пространства в защитата на домакините.

Така се стигна до 55-ата минута, в която десният бек Юстас Лисицкас напредна дълбоко до аутлинията и центрира към задната греда, където непокритият Ширвис намери топката с глава и с летящ плонж прониза Дюлгеров за 0:2.

Недоволни от развитието на мача феновете на стадиона, които бяха около осем хиляди, започнаха да скандират "Оставка! Оставка!".

Четвърт час преди края Лисицкас също вкара гол в българската врата, но за щастие на Дюлгеров и защитата пред него той бе отменен заради засада след намесата на системата за видеоповторения.

В оставащите минути до края на срещата Литва търсеше още по-изразителна победа, но попадението убягна на гостите. 

След безобразното си представяне националите бяха изпратени от публиката с освирквания.

Евро 2024, квалификации, група G:

България - Литва - 0:2 (0:1)
голмайстор 0:1 Пиюс Ширвис 45, 0:2 Пиюс Ширвис 55
червен картон: Андриан Краев 42 (България)

стадион: Национален стадион "Васил Левски", София
зрители: 8000
главен съдия: Гиорги Круашвили (Грузия)
асистенти: Леван Варамишвили (Грузия), Заза Пипия (Грузия)
четвърти съдия: Алеко Апциаури (Грузия)
ВАР: Йерун Мансхот (Нидерландия)

жълти картони: 
- за България: Валентин Антов, Андриан Краев, Лукас Петков, Илия Груев-младши, Кирил Десподов
- за Литва: Гвидас Гинейтис

състави:
България (3-4-3): Иван Дюлгеров - Кристиан Димитров, Валентин Антов (46-Симеон Петров), Илия Груев-младши - Виктор Попов, Ивайло Чочев (46-Лукас Петков), Андриан Краев, Марин Петков (85-Иван Турицов) - Кирил Десподов, Преслав Боруков (46-Георги Русев), Спас Делев (79-Христо Иванов)
старши треньор: Младен Кърстаич

Литва (4-2-3-1):  Емилиюс Зубас - Юстас Ласицкас, Линас Климавичиус, Рокас Лекиатас, Пиюс Ширвис (85-Маркас Бенета) - Едгарас Уткус, Модестас Воробжовас - Викинтас Сливка (78-Елигиюс Янкаускас), Гвидас Гинейтис (70-Матиюс Ремейкис), Фьодор Черних (70-Арвидас Навиковас) - Гитис Паулаускас (85-Фаустас Стапонавичиус)
старши треньор: Едгарас Янкаускас 

по-късно днес:
Унгария - Сърбия
Черна гора - почива

временно класиране:
1. Унгария      4   3   1   0   7:1    10 точки
2. Сърбия       5   3   1   1   9:4    10
3. Черна гора   5   2   2   1   5:5     8
4. Литва        6   1   2   3   6:10    5
5. България     6   0   2   4   3:10    2

Източник: БТА