0

П резидентът на БФC Боpислaв Михaйлов говори пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание за скандалите и протестите преди и по време на европейската квалификация България - Унгария на 16 ноември. 

Заедно с него на продължилото малко над  2 часа изслушване беше и изпълнителният директор на централата Борислав Попов и заместник-изпълнителния Христо Запрянов.

"Вчера изпратихме цялата хронология и сте запознати всички. Цялата комуникация идва от сведения от компетентните органи в България, от фейсбук страници, от изследване на проблемите за сигурността на този мач от страна на УЕФА. БФC не е местил мача или затварял стадиона, а е направил всичко възможно мачът да се проведе. Двама офицери по сигурността и съветника на президента Чеферин подчертаха, че правилно е било без публика.“, разясни бившият национален вратар.

„Очакваха се над 3500 фенове и от крайно десни фракции от Унгария. Ние няма как да знаем какви са заплахите като футболна централа. Затова има компетентни органи и изпратени писма.

Организаторът е известен. Можеше да се стигне при наличието на публика до чупене на имуществото и последващо прекратяване на мача.

Но не това е най-важното – ние трябва да организираме мача без опасност за здравето и живота. Свастиките не са толкова важни – ще ни глобят някаква сума.", отговори Михайлов на първия въпрос защо БФC не е запознал предварително футболната общественост за комуникацията на централата със СДВР и УЕФА за изместване на двубоя между България и Унгария.

"Уважаема г-жо председател, уважаема комисия! Благодаря ви, че отново имам възможността да изясня хронологията по организация на двубоя с Унгария. 

БФC носи отговорност на стадиона, но не и извън него. 

Недопустимо е да се търси отговорност на БФC за случващото се извън стадиона. Отговорност трябва да се търси от провокаторите и хората, които са им платили. 

Не може да се превърнем в изкупителна жертва", допълни шефът на БФC.
"УЕФА наказва за нахлуване на стадиона, за чупене на държавно и частно имущество с цел прекратяване на мача. 

Организираме мач, в който трябва да сме сигурни за сигурността на хората, на футболистите и всички служители. Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи", продължи Михaйлов.

"Тук съм дошъл като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне. Очевидно никой не го интересува фактологията. Различно се тълкува от всеки или от всички тази дълга кореспонденция.

Тук никой не иска фактите, а иска да има жертва и жертвата е ясна. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен", каза още президентът.

Борислав Попов, изпълнителен директор на БФC, допълни детайлите по тези разговори: "В първото писмо неколкократно БФC обявява цялата хронология, включително на сайта, плюс публикация на официалните документи.

На 24-и октомври беше първата среща по инициатива на полицията – 6 души от полицията, 4 от БФC участваха.

На 25-и – изпращаме цялата тази информация до генералния секретар на УЕФА.

Препоръката да се измести срещата извън София е от 3-и ноември.

Ние не сме предлагали, те искат - от УЕФА искат "Христо Ботев" в Пловдив. И получаваме писмо, че формално и строго препоръчва без публика и да няма продажба на билети.

Получаваме двукратен отказ от Пловдив.

Междувременно на 13-и ноември от СДВР ни казват, че те са готови да окажат съдействие в София, на 14-и получаваме второ писмо от СДВР.

На следващия ден на 15-и е заявен "Васил Левски" в 19:00, ние потвърждаваме и закритите врати на срещата.

Решението как и къде да бъде изигран мача се взима от УЕФА по приложение номер 5. Там е написано Строго препоръчва. Мачът да се изиграе извън столицата на стадион, чиято структура позволява. Тази оценка на риска е в УЕФА.

Няма как да манипулираме УЕФА, просто не е възможно. Това е много голяма организация. Ние сме длъжни да ги уведомим за евентуални заплахи. Животът и здравето на хората са висша ценност", обясни още Борислав Попов.

Михайлов припомни, че БФC пък имат доста лош опит отпреди четири години, когато срещата с Англия беше спирана няколко пъти заради расизъм и как една фенска група е влязла на стадиона под благосклонния поглед на полицията. Затова и сега в БФC са искали това да бъде избегнато.

Михайлов отговори и на въпроса дали Унгарската федерация е била наясно, че срещата ще бъде без публика, както и как те са приели постоянното местене на мача. 

"Унгарците отказаха да продават билети също. Много институции бяха ангажирани с безопасно провеждане на мача. Ако беше в Пловдив – те щяха да дойдат с чартър, а Кърджали е на 100 км от Пловдив, и влиза в указанията на УЕФА. Мачът преди 3 месеца го проведохме в Пловдив, категория 3 има, на закрити врати може".