0

Н ационалният селекционер на България Младен Кръстаич говори по актуални теми свързани с българския футбол. Той обясни приликите и разликите между родния шампионат и сръбския такъв. Кръстаич говори и за ситуацията с БФС.

„Българското първенство прилича на сръбското. Разликата е, че в Сърбия 2-3 тима се борят за титлата. Тук ми прави впечатление, че 3-4 отбора се борят за първото място. Още нещо, което ми прави впечатление е, че доста клубове залагат на чужденци. Това не е добре за нас, защото трудно може да извлечем играчи за националния отбор“, каза Кръстаич пред БНТ.

„Да, в течение съм на ситуацията с Михайлов и Бербатов. Михайлов бе капитан, топ футболист. Бербатов също беше класен футболист. Той все още е много млад и тепърва ще получи шанс за изява. С Борислав Михайлов работим много добре. В Сърбия винаги съм подкрепял треньорите, които са били начело на националния отбор“, добави Кръстаич.

"Със сигурност и на по-големи отбори се е случвало да не участват на големи първенства. Във вашия случай е от Европейското първенство през 2004 година. Нормално е да очакват да очакват от нас още следващата година да се класираме. От първостепенно значение обаче е, да си запазим мястото в Лигата на нациите. Нямаме достатъчно точки. Мачовете през септември и октомври трябва да ни помогнат да изградим гръбнака, с който да атакуваме Световното първенство. Ще играем с Кипър приятелски мач като гост. За 20 ноември имаме 2-3 варианта, които обсъждаме. Уверявам ви, че когато сме тук или в Сърбия аз и моя щаб гледаме всички възможни играчи, които могат да попаднат в националния отбор“, заяви Кръстаич.

„България винаги е имала звезди. Сега няма. Една звезда не прави отбора. Тимът е създаден от сбор от играчи. Имаме опитни състезатели, които играят в България, а някои в чужбина. Има и млади таланти. Тези играчи са бъдещето. Опитните трябва да им помагат. Искам мотивирани футболисти, патриоти, които искат и копнеят да са част от този отбор. При мен всички започват от нулата, дори тези, които не са получавали възможност. Качествените са добре дошли. Трябва да създадем добра атмосфера и футболистите да се чувстват горди, че са част от националния отбор“, каза треньорът.

„Митрович е специален играч, който се е доказал. Той е пример за всеки как трябва се отнасяш към националния отбор и към футбола. Добре е, че го споменавате. Именно такъв модел и човек търся и аз в националния отбор. Има такива хора. Провел съм разговори с БФС и представители на клубовете. Има такива играчи тук, просто трябва да ги открием тук“, заключи селекционерът.