0

И зминалият кръг в първенството бе 23-я от началото на сезона. След него водещите голмайстори са Алекс Колев и Георги Николов. Таранът на Крумовград има 10 гола, а сегашния водач на нападението на Ботев Пд ги натрупа дотук, както с жълто-черния, така и с този на Хебър през есента на 2023-а.

Справка в статистиката по категоричен начин доказа, че историята на българския футбол не помни случай, в който след 23 изиграни кръга от програмата водещият голмайстор (или голмайстори) да са имали по-малък брой голове. Сегашното дъно реализаторите в нашето първенство са достигали само през сезон 2014/15.

Тогава след 23-я кръг водещият реализатор е Серджиу Буш. Румънският нападател, който тогава играеше в ЦСКА, а след това и за Левски също бе вкарал 10 гола до този момент от сезона. Всъщност той ги натрупа само през есента, когато се изиграха 19 кръга от програмата. След това през зимата бе трансфериран в Шефилд Уензди, а до 23-я кръг не бе настигнат от никого и си седеше на първото място. В крайна сметка голмайстор на първенството стана друг чужденец – испанският нападател на Левски – Антонио Аниете. Така през настоящия сезон антирекордът след 23-я кръг за най-малко голове от водещия реализатор бе изравнен.


*И след изминалия кръг Лудогорец, Левски и Крумовград продължиха победните си серии в първенството, като и трите отбора имат по 5. Поне на един от тях обаче тя ще свърши в следващия кръг, когато Левски и Крумовград играят помежду си.

*Станислав Шопов поведе при българските голмайстори на ЦСКА и вече има три гола, а Християн Петров е втори с два.

*Берое остана без гол от български играч и след 23-я кръг.

*ЦСКА спечели и двата си мача срещу Берое през сезона с по 3:0.
ЗДРАВКО ГЮРОВ