0

С ерията на Левски от 10 поредни шампионатни мача без победа е втора такава в историята. И някак неизбежно, а и от само себе си, се налагат да се направи  сравнение между двете негативни постижения, пише днес в. "Мач Телеграф". 

Като резултати първата от 1963 година е малко по-добра или казано по-правилно - по-малко лоша. Няма как думата добра да бъде прикачена към толкова тежка ситуация в клуба. Преди 60 години „сините“ правят осем равенства и губят два мача, докато сега ремитата са с едно по-малко, а пораженията с едно повече. 

През 1963 година проблемите идват в най-решаващият момент от сезона. А това са именно последните 10 кръга! Кризата отвежда Левски до шестото място в крайното класиране, а в момента след поредицата неприятни резултати, тимът    се намира на осмото. Тогава само в три от срещите победата е била близо – толкова са мачовете, в които Левски е водил в резултата, но изпуска аванса си. Сега по този показател „сините“ са по-зле.

Настоящият тим показва повече безхарактерност, защото изпусна аванса си в четири мача – срещу Локомотив Пд, Славия, Спартак Вн и Пирин. А в серията през 1963 година има вечно дерби, което завършва 1:1, докато в сегашната двубой с ЦСКА няма. Преди 60 г. има и сблъсък със съперник, който се оказва и шампион в края на сезона. „Сините“ правят 1:1 със Спартак Пд, който слага край на хегемонията на ЦСКА в първенството от девет поредни титли. Сега тимът на Станимир Стоилов пък направи 0:0 с Лудогорец, който е настоящ шампион и хегемон в 11 поредни сезона. 

Що се отнася до играчите, които са взели участие в двете серии, то за сегашните всеки фен си има мнение. В онзи тим от 1963 година обаче има няколко играчи, които в историята са останали със статут на легенди – Христо Илиев-Патрата, Георги Соколов-Йогата, Стефан Абаджиев-Теко, Димитър Йорданов-Кукуша, Сашо Костов, Иван Вуцов, Бисер Михайлов и Йончо Арсов.

Двете серии

1963

Левски – Ботев Пд 1:2
Левски – Славия 0:0
Спартак Вн – Левски 1:1
Левски – Спартак Пд 1:1
Добруджа – Левски 0:0
ЦСКА – Левски 1:1
Дунав – Левски 1:1
Левски – Марек 1:1
Левски – Локо Сф 1:1
Черно море – Левски 2:1

Сегашната серия

Славия – Левски 2:1
Септември – Левски 0:0
Левски – Локомотив Пд 1:1
Левски – ЦСКА 1948 0:0
Черно море – Левски 0:0
Спартак Вн – Левски 2:2
Левски – Славия 1:2
Лудогорец – Левски 0:0
Левски – Черно море 0:1
Пирин – Левски 1:1