0

К олко от треньорите, чийто отбори са в Първата шестица, са вдигали титлата. И то не като футболисти. Отговорът е лесен. Един – Ивайло Петев. От останалите само Илиан Илиев е вдигал трофей – Купата на България. За сметка на това битката за оцеляване ще се превърне в битка на титани. Там по ирония на съдбата се озовяха четири от най-големите ни имена в треньорската професия. Три от тях са били начело и на националния отбор, а общо на сметката им има 4 титли, 4 Купи на България и една Суперкупа, пише днес в. "Мач Телеграф".

За човек като Димитър Димитров, който е ставал шампион с три различни отбора, явно ролята на оцеляващ не му се нрави. Личи си и по резултатите, които постигна Спартак. Тимът завърши на последното място редовния сезон. Има и най-плачевен актив – 17 точки! С 11 по-малко от Ботев Враца, чиято задача в момента изглежда най-лесна, ако успее да си вземе дори само домакинските мачове. За „соколите“ обаче мисията е почти невъзможна. Успехът ще бъде свързан и със зверски късмет. И със сигурност Херо в момента съжалява, че варненци се хвърлиха да се надиграват в куп мачове, макар и да не са толкова добре сработени, както би му се искало на Димитър Димитров. А можеше да се заложи на някоя по-хитра тактика, която в този случай, когато точките и оцеляването са най-важни, би свършила работа. 

Трудна ще бъде задачата и на другите двама, които са минали през националния отбор – Любослав Пенев и Красимир Балъков. През есента Ел Голеадор бе спряган за борбата за титлата от шефовете на ЦСКА 1948. Любо утвърди „червените“ в тройката, но неговото его, както и това на шефовете си каза думата. Шило в торба не седи. Това е идеалното определение на Пенев. За всеобща изненада той скоро се завърна на бял кон в елита, но не и там, където мнозина го очакваха. Любо бе спряган за Ботев Пд, но сега ще трябва да спасява Хебър. И няма да му е леко. Защото наследи отбор, който е събиран и трениран от други. Най-реална е мисията „Бараж“. Но пък и там нищо няма да бъде гарантирано за „гробарите“. Все пак обаче е възможност за разлика от директното потопяване, което носи само срам. Особено за човек със самочувствието на Любо Пенев.

Виж, Красимир Балъков вече има опит в тези битки. Той успя да измъкне веднъж Етър в последния момент. Сега обаче ще трябва да го повтори и със Септември. Столичани са отбор на бъдещето с младите футболисти, които разполагат. Да, но сега ще им трябват резултати и в настоящето. Лошото е, че изпаднаха в криза точно, когато бе най-важно да удрят, както и където могат. Седем поредни загуби е гадна серия. Още повече, че в четири от тези мачове Септември не успя да вкара и гол. И със сигурност едно е ясно – Балъков едва ли скоро ще може да си намери отбор в чужбина, ако запише във визитката си и изпадане от Първа лига. 

Подобна издънка ще струва скъпо и на Николай Киров, който с Арда си извоюва дори наградата за треньор номер 1, след като изведе „сините“ до финал. Белия се хвърли на амбразурата, за да спасява един от традиционните отбори за елита – Берое. На тимът от Стара Загора обаче все нещо му липсва през този сезон. А дори и да се спаси, то бъдещето му остава неясно. Особено, ако не се намери сигурно финансиране, а не да се събират пари оттук или оттам. За Киров пък няма да бъде добре, ако не успее със задачата, която му е поставена. Така и той ще бъде заплашен да престои за неопределен срок на борсата за безработни, където от доста време се застояха негови колеги като Георги Дерменджиев, Стойчо Стоев, Емил Велев, които имат и титли на сметката си. А Белия е и една от четири купи, които се борят за оцеляване. 

Пирин е в същата ситуация като Берое. Христо Янев се бие в гърдите как неговите играчи правят чудеса от храброст до този момент, след като Пол Белогур се оттегли от „орлетата“ и спря финансирането им. Клубът падна на плещите на Общината и живее с някакви надежди, че предстои светло бъдеще. На пръв поглед обаче спасителите му повече приличат на схемаджии като тези, които бяха изритани от Пазарджик, а не на сериозни хора, които наистина ще осигурят спокойствие на благоевградчани. 

И в тази елитна треньорска компания най-лесна, както казахме изглежда задачата на Даниел Моралес и Ботев Враца. Но и затова си има обяснение. Тимът вече четвърти сезон поред е в тази ситуация и явно е шлифован в оцеляването. 

И със сигурност тази битка на титани ще бъде доста интересна, а и кървава. Ще удари сериозно и по не една или две репутации.