0

 

България излиза срещу Люксембург днес, а при евентуална победа ще изравни престижен рекорд. Успехът ще бъде трети пореден за „лъвовете“ на чужд терен. Припомняме, че предишните два бяха над Северна Македония с 1:0 в Лигата на нациите в Скопие, а преди три дни победихме и Кипър в Ларнака с 2:0 в контрола. Справка в статистиката показва, че таванът, до който сме достигали досега е точно три последователни успеха навън. Това се е случвало пет пъти, като в четири от тях и трите победи са в контроли. Последната ни такава серия бе през 2007 и 2008 година. Тя бе единствената досега, в която имаше успех и в официален мач – над Словения с 2:0 в европейска квалификация, с която приключи борбата в групата, без да успеем да се класираме за финалите, които тогава бяха в Австрия и Швейцария. Това бе и последният мач за Димитър Пенев като национален селекционер, от втория му период начело на тима. След този мач победи Северна Ирландия и Босна в контроли с 1:0 и 2:1, а треньор вече (също за втори път) беше станал Пламен Марков. 

Един от отборите, които ударихме в сегашната серия – Кипър, пък е първият победен от нас при успешната ни поредица в началото на 1974 година. Тогава за първи път стигаме до 3 поредни успеха на чужд терен. След този на Острова на Афродита с 4:1 удряме два пъти и Кувейт с 3:1 и 2:1. Престижни са победите ни, макар и в контроли по време на турнето ни в Южна Америка през 1981 година. Тогава са победени последователно Боливия и Еквадор с по 3:1, а след това и по-силния тим на Перу с 2:1, като „инките“ са участник на световното първенство в Испания година по-късно.

За последно през 20-ти век пък бием три пъти поред през 1988-а. Трите успеха тогава съвпадат и с последния треньорски дебют преди този на Кръстаич с три поредни победи. Със селекционер Борис Ангелов бием Катар с 3:2 и след това два пъти ОАЕ с 3:0 и 3:1, като и трите мача се играят на територията на тези държави все в Близкия Изток.

Още разработки четете в днешния брой на "Мач Телеграф"