0

Н а Ясен съставът е ясен, стана ясно на пресконференцията на националния футболен селекционер преди мача със Северна Македония на 2 юни. Той е от група С4 на Лигата на нациите и ще се играе в Разград, в Лудогорието, което Google превежда като Crazy Forest, вместо в София, защото Националният стадион „Васил Левски“ не покрива изискванията на УЕФА.

„Съставът е ясен. Нямам никакви колебания за този двубой", коментира пловдивчанинът преди мача. 

Той призова на този двубой да се гледа само като ритане на топка, а не като политика, налагане на вето за преговорите за ЕС и прочие животрептящи въпроси между съседните държави, върху които си блъскат главите най-големите дипломати в Европа и Северна Америка.

"Футболът е най-великата игра на света. Спорт, който хората много обичат”, обедини понятията „игра“ и „спорт“ Ясен Петров.

България с 6,873 милиона жители според последното преброяване от 2022 г., заема 73-то място в света в ранглистата на ФИФА, докато Република Северна Македония с нейните 2,13 милиона население е на 62-ро място. Югозападните съседи играха на последните европейски финали, което България не може да постигне от 2004 г. насам. Според сайта "Трансфермаркт" националният отбор на България е с обща цена в момента от малко под 25 милиона евро, срещу 56 милиона евро за състава на Северна Македония.

“Гледаме на футбола единствено и само като игра. Моето верую е, че трябва да има любов, а не омраза. Не съм политик, приемам противника с уважение. Северномакедонците са фаворити? Добре, приемаме го, но ние имаме нашите аргументи и съм убеден, че ще ги покажем. Всичко извън футбола е излишно. Надявам се играта утре да победи.

Не делим мачовете на важни и неважни. Най-важен мач е следващият. Концентрирани сме за този двубой. Респект за противника, но ние искаме да победим", изброи каза Ясен Петров.

Той похвали домакините от Разград за отличните условия, които са предоставили на националите, като се позова на колегата Жозе Моуриньо. "И Моуриньо е идвал в Разград. Благодаря на домакините за великолепната обстановка, която създадоха. Поехме риск, подмладихме отбора, играхме срещу силни отбори и се надявам това да ни е калило. Пожелавам на критиците ни да са живи и здрави", коментира още Ясен Петров.

Футболист №1 на България за 2021 г. Кирил Десподов, който играе в Разград за Лудогорец, обяви, че националният отбор е готов да „качваме  следващата стълбичка”.

“Говорим си, че не трябва да има напрежение, защото ако не сме спокойни, това ще ни изиграе лоша шега. Ние сме по-добрият отбор и утре ще го покажем", каза Десподов на пресконференцията преди мача.

Капитанът на Лудогорец се надява на подкрепа от местните привърженици в Разград и региона, които, обаче, нямат опит в подобни начинания.

"Надявам се стадионът да се напълни и хората да ни подкрепят и да ги зарадваме с победа. Условията в Разград са над средните за Европа и няма какво да ги коментирам.

Мога да кажа много за критиците. Приемаме градивните критики. Увереността не трябва да пада, защото падне ли увереността, нещата не отиват на добре. Трябва да играем със самочувствие.

Починах си горе-долу, но такава е нашата професия и трябва да се напаснем към обстановката. Почивката в момента не ме вълнува, искам този отбор да постигне нещо и да зарадваме хората", каза още Кирил Десподов.

Междувременно стана ясно, че новият любимец на "сините" фенове Филип Кръстев ще замени Кристиян Малинов в титулярния състав на България  срещу РСМ на 2 юни в Разград.

Дефанзивният халф Малинов, който играе в белгийския Льовен, има болежки и селекционерът Ясен Петров е преценил да даде шанс за изява в стартовите 11 на Кръстев, който направи много силен пролетен полусезон с Левски.

Малинов ще остане резерва, а заради здравословни проблеми от двубоя утре отпадат Едисон Йорданов, Радослав Кирилов и Георги Йомов.

Петров заяви по-рано днес, че вече е наясно със състава. Той ще заложи на Николай Михайлов на вратата, а четворката в защита ще бъде Антон Недялков, Иван Турицов и братята Андреа и Петко Христови в центъра на отбраната. В полузащитната линия ще оперират Кръстев, Ивайло Чочев и Тодор Неделев. Георги Миланов и Кирил Десподов ще играят по двете крила, а Атанас Илиев ще бъде не върха на атаката.