0

П о 40% дял от ЦСКА-София има семейство Ганчеви, 40% е за новия съсобственик - фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука", за който бе обявено вчера, и 20% запазва легендата на българския футбол Христо Стоичков. С това уточнение започна пресконференцията Филип Филипов, един от двамата изпълнителни директори на клуба. Бе представен и неговият колега и, оказа се, близък приятел – Стоян Орманджиев.

“Хубавите неща за ЦСКА стават бързо - собственици на стадиона заедно с държавата, от вчера имаме нов съсобственик. Направи се преструктуриране в клуба, 40% запазват семейство Ганчеви, 20% на легендата Христо Стоичков”, каза Филипов.

„Със Стоян Орманджиев ще съвместяваме длъжността изпълнителен директор, една уважавана от армейската общност фамилия”, добави той.

“Обръщам се към него с Фичо, много сме си близки“, започна представянето си Стоян Орманджиев-младши. „Аз съм новият човек в клуба, имам страхотно уважение към Филип Филипов, не знам дали съм споменал, че ми беше помощник-треньор – той ще ми побутва едно рамо, където се запъвам. Аз обичам да работя с хора като него, които са спокойни, диалогични, без фойерверки, без сензации, аз също съм отборен играч.“

Филипов изброи действията, предприети бързо напоследък за придвижването на обновяването на стадиона. "Най-важната крачка за стадиона беше да се учреди дружесто с държавата. Основна заслуга за това има семейство Ганчеви, които положиха много усилия през последните години. Искам да благодаря и на министър Лечева, без чиято помощ това няма да се случи. Бюджетът за стадиона е осигурен. Той най-вероятно ще бъде надвишен от първоначалната рамка – 80-90 млн. Искам да кажа на „червената“ общност, че стадионът ще е от най-висок клас. Феновете трябва да са спокойни", изтъкна Филипов.

"Ние приветстваме всяка една проверка, защото нищо не крием. Институциите трябва да са запознати със случващото се. Нямаме притеснения. Първата копка не зависи от нас. Зависими сме от институциите. Проектът трябва да бъде съгласуван с тях. Надяваме се в най-кратки срокове да започнем. Идеята за Панчарево е да преместим школата там, да направим общежитие и още един терен", продължи директорът на "червените". 

"ЦСКА да е държавен отбор? Това са нелепи неща. ЦСКА си плаща наем за стадиона, на който играе мачовете. Този наем е 100 хил. лева на месец. Не знам друг отбор да плаща наем. На други отбори им се плаща наем и данъци", коментира Филипов. 

За оттеглянето от проекта за обновяването на „Българска армия“ на германската фирма „Спортфайв“ Филип Филипов уточни: „Със „Спортфайв“ никога не сме имали договор. Отношенията ни бяха коректни, изчистени са напълно, в това отношение няма никаква драма.
Има една тънкост – за да се представи идейният проект (за стадиона) пред институциите, той трябва да бъде представен от български архитекти. В момента затова работим с най-добрите архитекти в бранша, които да проверят и да входират идейния проект в институциите. Кои са те ще съобщим на по-късен етап“.

 

Закон и ред: Кмет поиска договора между държавата и ЦСКА за нов стадион

Ъпгрейдване в червено: Нов акционер с 40% от ЦСКА