0

Н иколай Бодуров няма нужда от представяне. Той е един от най-добрите български защитници в последното десетилетие, като игра за Литекс, Фулъм, Мидтиланд, ЦСКА, иранския Естеглал и родния си Пирин Бл. Всъщност 36-годишният Бодуров и сега се води футболист на „орлетата“, но треньорът Христо Янев не разчита на него. С Бодуров, който без съмнение е сред най-интересните събеседници, говорим за случващото се в Пирин, в ЦСКА и разбира се – в националния отбор.

- ЦСКА влиза ранен при гостуването на Пирин след слабата продукция срещу Левски. Как според теб ще завърши този мач?

- С оглед на показаното от Пирин срещу големите отбори, очаквам много труден мач за ЦСКА. Все пак Пирин направи равен с Левски, победи Лудогорец в Разград, а и ЦСКА нямат право на грешка. Все пак обаче мисля, че гостите ще спечелят с един гол разлика, макар че това няма да се случи лесно.

- Макар и дните от дербито между ЦСКА и Левски да минават, страстите около този мач не отшумяват. Каква е твоята гледна точка?

- Същата като на цяла България. Телевизорът ми се разплака от ниското качество на игра. ЦСКА определено трябваше да подходи по-смело. Все пак Левски е по-назад в класирането, смениха треньора, имаше катаклизми в клуба. ЦСКА трябваше да победи на всяка цена. Вместо това се получи точно обратното. Левски игра по-надъхано и дори Ивелин Попов изпусна дузпа, която ако беше вкарал, можеше да кажем, че Левски е победил заслужено. За съжаление гледахме най-слабия футбол в най-силния на хартия мач в България.

- Как би коментирал фактът, че ЦСКА за пръв път в историята излезе в дербито само с чужденци?

- Точно това е причината за тяхната вяла и незаинтересована игра. Чужденците не разбират какво значи Вечното дерби. Те излизат, играят, прибират се вкъщи и си взимат парите. Бил съм чужденец в други страни и знам какво е. Тук не говорим за качества. Всяко едно българско дете знае какво значи ЦСКА – Левски. Гледа този мач, расте с него. И когато стане футболист, разбира неговата значимост. При чужденците това го няма. Знаете ли, че някои от българите плачат, когато загубят Вечното дерби... Когато българин излезе в най-големия мач, дори и да не е най-качественият футболист, играе мотивирано и дори може да поведе своите съотборници.

Цялото интервю с Николай Бодуров четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"