0

Б ез никакво съмнение Аслак фон Витри е сред най-култовите футболисти у нас. Той е норвежец, но е от американски произход. Дойде в Лудогорец в края на лятото и за отрицателно време се превърна в неизменен титуляр в тима на Анте Шимунджа. Бившият футболист на АЗ Алкмаар започна в пет от шест мача в Лига Европа. Единственият път, когато не статрира - срещу ХИК Хелзинки, беше контузен. В останалите той направи добри индивидуални представяния, включително в двата мача срещу Рома, единият пред 60 000 зрители на „Олимпико“.

- Как се чувстваш в България?

- Чувствам се много добре. Това беше солиден ход от моя страна. Намираме се на Балканите и феновете изискват много. Отборът е спечелил единадесет поредни титли, така че всички тук искат да бъдат шампиони. Манталитетът е доста различен от този в Норвегия.

- С какво е различен?

- По-трудно е първенството и е по-грубо. Не можете да се интересувате от неща, които се говорят и неща, които се казват. Тук имат много строг тон. В България хората изглеждат по-строги.

- Имате договор с Лудогорец до август 2026 година...

- За мен футболът е радост. В Лудогорец се чувствам много добре, имам роля и сигурност в клуба. Аз съм на възраст, в която трябва да съм титуляр и досега съм играл във всички по-важни мачове.

- Голям клуб ли е Лудогорец?

- Лудогорец не е никой нито в българския, нито в международния футбол. Те спечелиха серия от единадесет поредни титли, играха в Шампионската лига два пъти, а в Лига Европа шест пъти през последните осем години. Това е голям, голям клуб и това се вижда. Всичко е подредено. Имате 100 процента фокус върху футбола.

- Какъв град е Разград?

- Тук цари голяма бедност. Жена ми го каза добре един ден - всеки има полза от година-две в България, за да оцени нещата в Норвегия.

Цялото интервю на Eurosport с Аслак фон Витри четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"