0

О т събота новият спортен директор на Ботев Пловдив се казва Артур Платек. Той е вторият поляк, който заема този отговорен пост в чуждестранен клуб след Радослав Кухарски, който от юни 2022 г. е спортен директор на АЕК Атина. Платек се съгласи да даде ексклузивно п интервю за "Мач Телеграф" пред Таня Василева, в което говори как се е стигнало до назначението му, каква е ролята му като скаут в откриването на Ерлинг Холанд и за целите си в новата работа в България.

- Как попаднахте в Ботев Пловдив? Чия беше тази идея?

- Как попаднах? По много прост начин. Обади ми се собственикът на клуба Зингаревич. В края на юни ме покани в Пловдив, за да се запозная с неговия проект и да ми обясни за какво става дума в него. Показа ми цялата база на клуба. Точно тогава присъствах на турнира, който се провеждаше там. Това беше моето първо пътуване до Пловдив. Стана дума за това дали съм заинтересован, как аз гледам на този проект и как бих искал да участвам в него. Аз от своя страна, бях приготвил презентация, в която показах моята визия за клуба.

Вторият път, когато се появих в Пловдив, беше по време на мача на Ботев с Левски. Тогава видях отбора, разгледах базата по-подробно и събрах повече информация за това, какво се случва в клуба и как изглежда всичко. По-късно със Зингаревич уточнихме всички подробности по моето назначение. Сега вече съм за трети път в Пловдив. В понеделник (б.р. - вчера) започвам същинската работа с треньора и първия отбор като спортен директор. В петък бях на мача с Арда Кърджали. В събота и неделя отборът беше почивка, така че първата ми среща с всички е в понеделник. Със сигурност ще започнем работа сериозно! Ще наблюдавам отбора отблизо, как изглежда всичко и как се работи. Ще си направя съответните изводи и ще видим как работата ще продължи занапред.   

- Споменахте, че в Ботев Ви е поканил собственикът Зингаревич. Познавахте ли го отпреди това? 

- Не, преди не съм го познавал. Просто той е знаел, че съм на свободния пазар. Договорът ми като скаут с Борусия Дортмунд приключи и аз не го продължих. Знаех, че Зингаревич търси за проекта си човек в други държави. Свърза се с мен и на мен този проект ми хареса. Всъщност контактите ми с него, както вече казах, датират от края на юни. В разговорите със собственика на Ботев постепенно се опознахме и стигнахме до споразумение. Така се случи всичко...

Цялото интервю четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"