0

46 мача с 10 различни схеми на игра. Така глобално може да се разгледа представянето на новия треньор на ЦСКА Томислав Стипич, докато той води латвийския Рига през 2023 година. Хърватина има смелостта да върти отбора си във всички посоки, което е коренно различен стил от Нестор Ел Маестро например, който каквото и да се случваше около него, отказваше да смени любимото си 4-4-2 Диамант при "червените". Очевидно Томислав Стипич е на съвсем различен полюс. В споменатите по-горе общо 46 мача, в който той ръководи Рига във всички турнири, отборът записва 33 победи, прави 7 равенства и губи 6 пъти. Головата разлика пък е 108:32. Може да се каже, че сезонът на отбора е добър. В първенството Рига се класира на второ място в класирането, само на точка зад шампионите от РШФ. Именно този отбор Стипич побеждава на финала за Купата на Латвия. В Европа пък са отстранени два съперника преди коравият холандски Твенте да спре успешната серия.

Да се върнем на използваните от хърватина различни игрови схеми по време на сезона. Спокойно Стипич може да се нарече тактически хамелеон. Той е действал най-много с атакуващата тактиката 4-3-3 - 19 пъти. На второ място в списъка му е схема с трима в защита - 3-4-1-2, използвана в 8 срещи. Любимото на Любо Пенев, който също се спрягаше за треньор на ЦСКА от лятото - 4-1-4-1, също е в арсенала на Стипич. Използвал го е в 6 срещи на Рига. Класическото 4-4-2 (4 пъти), 3-5-2 (3 пъти) и 4-3-1-2 (2 пъти) също са влизали в обръщение. Има още 4 тактики, включително и 4-4-2 Диамант, които хърватинът е ползвал по веднъж.

Прави впечатление, че в трите срещи през сезона срещу основния конкурент в Латвия РШФ - два за първенство и един за Купата,  новият наставник на ЦСКА е използвал две различни тактики. В домакинството е играл 4-2-3-1, а в гостуването 3-4-1-2. Двата мача за първенство между съперниците са завършили с равенство. Рига и РШФ се изправят един срещу друг и на финал за Купата, спечелен от тима на Стипич с 2:1 с тактика - 3-4-1-2.

Интересно е да се уточни, че за да спечели втория по сила трофей в Латвия, хърватският специалист използва четири различни тактики в четирите срещи в турнира.
Томислав Стипич през август ще стане на 45 години. Личи си, че е от новото поколение треньори, които обичат да рискуват и да търсят различни решения на поставените цели и задачи. Най-добрата новина за феновете на ЦСКА е, че хърватина не е допуснал Рига да загуби нито един мач от основния си конкурент. Именно там се крие най-големият проблем на "армейците" през годините - те имат отвратителен баланс с Лудогорец, а когато не побеждаваш или поне не губиш от конкурента за титлата, няма как да я вземеш. За последно ЦСКА би разградчани на 20 декември 2021 с 1:0 на "Армията". След това имаше още 7 мача в Първа лига, в които "червените" взеха само един хикс...

С тактическият хамелеон Стипич нещата може да се променят.