0

32-годишният Кристиано Фигейредо ще бъде новият вратар на Спартак Вн, като той беше един от първите футболисти, които привлече на „Коритото“ новата силна фигура в клуба Димитър Димитров-Херо. Фигейредо има добра кариера, като е минал през сериозни тимове като Брага, Валенсия и ЧФР Клуж. Португалският страж се съгласи да даде интервю специално за читателите на „Мач Телеграф“. Ето какво каза той.

- Здравей, Кристиано. Вече си част от Спартак Вн. Идвал ли си в България и преди да направиш този трансфер?

- Здравейте. Не съм идвал преди това, за пръв път съм в България.

- Харесва ли ти Варна, където ще живееш в следващите месеци?

- Да, от това, което виждам, ми харесва.

- Какво ще кажеш за престоя си във Валенсия. Безспорно най-големият отбор, в който си бил в своята кариера?

- В интерес на истината беше страхотно преживяване за мен да бъда във Валенсия, всъщност най-доброто преживяване, което съм имал в кариерата си. Жалко, че не се получи според очакванията, защото годината, в която отидох във Валенсия, в крайна сметка имах две контузии, по една на всяко коляно, и това не ми позволи да демонстрирам пълния си потенциал по това време. А в тези големи клубове не ти дават време. След една година на „Местая“ се върнах в Брага.

- С кои известни треньори и футболисти работи във Валенсия?

- Треньор ми беше Унай Емери. Още тогава го смятах за страхотен треньор и не сгреших, защото кариерата, която е имал досега, говори сама за себе си. Само си спомнете какви футболисти тренираше в ПСЖ... Що се отнася до моите съотборници в онзи период, мога да кажа, че във Валенсия се събрах със страхотни играчи. Вратарите бяха Диего Алвеш, който в момента е във Фламенго в Бразилия, и Гуаита, който е в Кристъл Палас в Англия. Защитници бяха португалските национали Мигел и Рикардо Коща, Адил Рами, който стана световен шампион с Франция и Жорди Алба, който няма нужда от представяне. В тима бяха още страхотни футболисти като Серхио Каналес, Евер Банега, Роберто Солдадо.

- С какви други големи треньори си работил. Все пак знаем Португалия какви специалисти създава?

- Вече споменах името на Унай Емери. Иначе бих посочил още Жорже Жезус и Жозе Песейро. 

- А кои други твои съотборници през твоята кариера би отличил?

- Антони Лопеш от Лион, Марио Руи от Наполи, Данило Перейра от ПСЖ...

- Каква е причината да си роден в Германия?

- Причината е много проста, родителите ми са португалци, емигрираха да работят в Германия, брат ми и аз сме родени именно в тази страна. Върнали сме се в Португалия, когато бяхме още бебета.

- Играл си в Гърция, в Панетоиликос. Какво мислите за страната, която е съседна на България?

- Честно казано, наистина ми хареса да живея в Гърция. Градът, в който бях - Агринио, не беше най-добрият в Гърция, но се чувствах добре, хората се отнасяха добре с мен, клубът се отнасяше добре с мен, ако мога да върна времето, нямаше да напусна Гърция, за да се върна в Беленензеш.

- Какво знаете за треньора на Спартак Вн Димитър Димитров?

- Ще излъжа, ако ви кажа, че познавам треньора, но когато разбрах, че идвам в Спартак, видях кой е треньорът. И да, видях, че той е специалист, който вече има титли тук в първенството, който е име в българския футбол и по-важното от всичко е, че знае какво е да побеждаваш многократно. Той може да внесе в нашата група от играчи победоносния дух, който ни е нужен до края на първенството.

- Какво знаете за българския футбол като цяло? Играл ли си с български футболист в кариерата си?

- Това, което знам за българския футбол е, че е динамично, агресивно първенство и в същото време има качество. Това съм чувал от мои познати футболисти, които са играли във вашата родина. Досега съм играл само с един българин и мога да кажа, че Антони Иванов е футболист с невероятно качество. Бях с него миналата година в Динамо в Букурещ.

- Твоят брат Тобиас Фигейредо също е футболист и то с доста добра визитка, като е минал през Спортинг Лисабон и Нотингам Форест, а сега е в Хъл Сити. Какво ще ни кажеш за него?

- Не знам дали отговаря на въпроса ви, но брат ми е моят идол.