0

Г ражданският съвет за стадион "Христо Ботев" алармира за важен проблем, който е свързан със съоръжението. Според неговите членове трябва спешно да бъде преработен проекта за Колежа, защото в момента не отговаря на изискванията за категория 4 на УЕФА. 

За целта бе публикувано открито писмо до Община Пловдив. Ето какво гласи то: "В последните месеци в Община Пловдив бяха проведени няколко срещи във връзка с изпълнението на обществената поръчка за строителството на стадион „Христо Ботев“, на които присъстваха представители на нашия екип, наречен Граждански съвет. На стадиона бе проведена среща с г-н Костадин Димитров – кмет на Община Пловдив, на която същият бе запознат в детайли с нашата позиция по отношение на довършването на стадион „Христо Ботев“.

На 02.05.2024 г. входирахме в Община Пловдив официално следните наши искания: 

1. Във възможно най-кратък срок (предвид изтичащия срок на анекс към договор за ОП с ДЗЗД Колежа) Община Пловдив да състави комисия за установяване на гаранционните дефекти при изпълнението на етап 1.1. от строителството на стадион „Христо Ботев“, която, след като се запознае и с писмата, входирани по надлежния ред от ползвателя на стадиона „ПФК Ботев“ АД, да извърши посещение на място и излезе със становище. 

2. В случай на установяване на гаранционни дефекти възложителят, в лицето на Община Пловдив, да предяви тяхното отстраняване на изпълнителя, в лицето на ДЗЗД „Колежа“. 

3. Във възможно най-кратък срок Община Пловдив да възложи на проектанта на стадион „Христо Ботев“ преработката на проекта с цел покриване на изискванията за получаване на категория 4 от УЕФА и осигуряване оптималната експлоатацията на съоръжението за спортни цели.

4. Във възможно най-кратък срок Община Пловдив да предприеме действия за разширяване обхвата на етап 1.2. от строителството на стадион „Христо Ботев“, като в този етап се включат СМР, чието изпълнение е започнато от ДЗЗД „Колежа“, но по проект е предвидено за етап 2.

5. След изготвянето на проектите по т. 3 и вземане на решението по т. 4 Община Пловдив да предприеме действия за уточняване на всички необходими СМР, както и машини, съоръжения, оборудване и обзавеждане, необходими за цялостното завършване на стадион „Христо Ботев“ и получаване на категория 4 на УЕФА, с цел възможно най-бързото им възлагане.

6. Настояваме Община Пловдив да приобщи към екипа, отговарящ за строителството на стадион „Христо Ботев“, представител на „ПФК Ботев“ АД, който да подпомага екипа, като консултира и контролира изпълнението на изискванията за получаване на категория 4 на УЕФА на стадиона. Цялото жълто-черно общество, като изконен ползвател на спортното съоръжение, има най-голям интерес от бързото и качествено завършване на нашия дом при спазване на европейските норми и стандарти

Гражданският съвет продължава дейността си, като настоява всички процедури да се извършват при стриктно спазване на законовия ред! Ще продължим да информираме своевременно обществеността за работата на ГС!".