0

А ндрей Петров е новият изпълнителен директор на Българския футболeн съюз. Той заменя на поста Борислав Попов. Това стана ясно след края на днешния Изпълком. Заседанието започна в 13.00 часа и продължи около два часа.

Станислав Тодоров пък бе утвърден официално за шеф на Съдийската комисия. Той бе назначен временно на поста преди седмица, след като БФC прекрати договора на испанеца Давид Борбалан. Крум Стоилов става отговорник за ВАР на мястото на освободения Петър Петров.

В състава на ръководството на реферите влизат още Вихрен Манев, който ще изпълнява длъжността мениджър на съдийската комисия, Крум Стоилов – главен мениджър на системата ВАР, и Милко Николов – помощник мениджър на ВАР.

Според президента на БФC Георги Иванов, промените в съдийската комисия са били необходими заради създалото се напрежение с футболните клубове. Въпреки че Борбалан имаше договор за още една година, беше взето решение за смяна в името на подобряване на съдийството. Иванов подчерта, че очаква от новия екип да работи в синхрон, да назначава подходящи рефери и да гарантира безпристрастни решения.

„Ще наблюдавам внимателно съдийската дейност, тъй като съдиите също носят отговорност за случващото се“, заяви Иванов.

Той обяви, че ако новите шефове на съдиите не се справят, е твърде вероятно рефери от чужбина да бъдат канени за по-оспорваните мачове.

"Ако не се справят, наистина ще прибегнем до този вариант. Но пак ви казвам - първо трябва да дадем шанс и да видим как се развиват в момента. Целта ми е всичко да бъде по правилата. Ако някой не може да се справи, ще дойдат съдии, които могат да се справят."

"Смятам, че и това, което някои клубове казват: "този съдия искам да ми свири, а другия - не искам", това не е тяхно право да избират кой съдия ще им свири.

Съдийската комисия ще избира кои ще бъдат реферите на мачовете, а ние ще ги оценяваме на базата на това, което показват на терена", сподели Иванов.