0

Ф утболистите и треньорите на Спартак Варна ще играят за огромни премии за победа в днешното дерби с Черно море. На "Коритото" се говори, че бонусите за евентуален успех ще бъдат по-високи и от тези за боя по ЦСКА в третия кръг на Първа лига. Тогава "соколите" прибраха огромна за родните стандарти сума за онова 3:0 срещу "червените".

Иначе не се очакват някакви солидни изненади в съставите и на двата отбора за Битката за Варна. Днешното гостуване на Черно море на Спартак Варна ще бъде и опит №5 на старши треньора на "моряците" Илиан Илиев да победи "соколите" като гост. Досега Илиан има две победи, равен и една загуба в Битката за Варна в елита. Дербитата за него започват през есента на 2004-та със загуба 0:1 като гост, а през пролетта на следващата година постига победа с 1:0 на „Тича“ след гол на Пламен Тимнев от дузпа. Следва 0:0 на стадиона до „Проектанска“ през есента на 2022-ра и успех с 3:2 в дома на „моряците“ през май 2023-та, за който точни са Васил Панайотов, Даниел Димов и Влатко Дробаров.

Спартак Вн ще влезе в днешното градско дерби срещу Черно море в преследване на свой клубен рекорд. Тимът на Кириякос Георгиу се намира в серия от 4 поредни домакинства без допуснат гол в Първа лига. А клубният рекорд е от 5 мача и ще бъде изравнен, ако „соколите” не получат попадение във вратата си от градския съперник. До 5 последователни мача у дома в Първа лига без допуснат гол Спартак е стигал само през есента на 1977-а.

Тогава записва 5 поредни победи със сухи мрежи – 2:0 над Академик Сф, 1:0 над Марек, 1:0 над Локомотив Сф и Локомотив Пд, както и 2:0 срещу Левски. Сегашната серия започна в края на сезон 2022/23 с успех в последния мач у дома с 1:0 над Септември. Треньор на тима тогава беше Димитър Димитров-Херо. След това поредицата продължи и през настоящия под ръководството на Александър Томаш, който постигна две победи на „Коритото“. Безспорно най-гръмката бе тази с 3:0 над ЦСКА, а другият успех на сегашния наставник на „червените“ бе с 1:0 над Арда. Последният мач от серията беше нулевото равенство срещу Левски, а „соколите“ бяха водени в този двубой от Иван Цветанов.

Същевременно обаче „соколите“ трябва да опитат да предотвратят и един негативен рекорд. Те са в серия от 3 поредни шампионатни домакинства в дербито, в които не успяха да вкарат гол във вратата на Черно море. Последният сблъсък между двата тима на „Коритото“ завърши 0:0 на 22 октомври 2022-а. Преди това пък Черно море спечели два пъти поред с 1:0. Това се случи на 1 декември 2007 година с гол на Мирослав Манолов, както и 23 май 2009-а с гол на Георги Какалов. Ако не вкарат и сега, „соколите“ ще станат първият тим, който не вкарва в 4 поредни домакинства в това дерби.