0

"След 356 мача с използване на системата ВАР - имаме само една грешка за неправилно отменен гол", обяви отговорникът за системата у нас Петър Петров. Той говори на пресконференция по повод напрежението, което се изви ВАР в последните 2 кръга. "Проверява се всичко на 100%. Всички ситуации, които са свързани с гол и възможни нарушения, за наказателни удари, директен червен картон и сгрешена самоличност. След всяка среща има запис - аудио и видео и се вижда всичко, което се прави", продължи той.

"На следващия ден се подготвят клипове и се изпращат на съдиите. През целия мач не е задължително да има директна комуникация с главния съдия. Има така наречената тиха проверка за всички нарушения по ВАР протокола. Има ВАР интервенция само при явна и очевадна грешка от съдията на терена", отсече Петров.

"Когато имаме спъване се взема точката при първия контакт. Той е на 20 см извън наказателното поле. Когато имаме задържане се взима последният контакт - когато защитникът пуска нападателя. Много е важно да се знае. Ако няма никакво решение на терена и ВАР не може да комуникира и да каже:  "Отсъди дузпа или покажи червен картон". Първо главният съдия трябва да вземе решение и тогава ВАР може да направи проверка. Крайното решение е винаги негово", коментира отговорникът за ВАР.

"ВАР не се намесва в сива за камерите зона Спорни ситуации, бутане, блъскане, рамо в рамо - ВАР не се намесва. ВАР няма силомер, за да измери дали това бутане или леко подпиране е достатъчно, за да се отсъди наказателен удар. Някои грешни постановки, които сме забелязали - това бяха най-спорните ситуации, защо ВАР не се намеси. ВАР не може да препоръча ревю и съдията да покаже жълт картон. Това също не е вярно. Съдията си разглежда ситуацията и може да прецени, че е жълт, а не червен картон", завърши той.