0

П лановете за паметника на Георги Аспарухов в столичния парк „Гео Милев“, на около 200 метра от родната къща на Гунди, претърпяха промяна.

Идеята беше той да бъде поставен и открит на 4 май, когато се навършват 80 години от рождението на легендата. Заради административни спънки обаче това няма как да се случи. Затова и от Инициативния комитет „Привърженици на ФК Левски“ се надяват всичко да е готово до 24 май, когато клубът чества 109 години от основаването си.

Още миналата седмица от Levski Family – организацията, която от три години работи по проекта, се оплакаха, че документите се бавят между различните институции. В крайна сметка те бяха получени в Столичния общински съвет и решението ще бъде гласуване на днешната сесия. Докладът е внесен от кмета на Слатина Георги Илиев. 

Следват други процедури – документите трябва да бъдат върнати в Министерство на културата, а оттам и в НАГ (Направление „Архитектура и градоустройство“), за да бъде издадено разрешителното.

„Има двуседмичен срок за обжалване и едва след това могат да започнат изкопните дейности“, обясни пред „Телеграф“ Милен Панайотов от Levski Famiy. Необходими са и други разрешителни, но за тях инициаторите вече имат уверение, че проблем няма да има. Осигурено е почти цялото финансиране, без парите за бетон, кофраж и озеленяване. Заради забавяне от страна на архитекта с около 20 дни офертата е получена едва във вторник (25 май). Ще се необходими още около 6000 лева.

Идеята за паметника е на фенклуб „Редута“. В началото намерението е поставянето на бюст, но по идея на Георги Илиев претърпя промени до скулптура в цял ръст. Избран бе проектът на скулптура Любомир Григоров. Той е представил Гунди в действие – с топка в краката и поглед, вперен напред.

С дарения се включиха хиляди левскари от цялата страна. Някои от тях с директни вноски в благотворителна сметка, а други със закупуването на различни артикули свързани с любимия №9 на Левски. Досега бяха събрани 60 000. „Не се съмнявам, че ще се справим и с останалата част. Този паметник ще е от народа“, добави още Панайотов.