0

П аметникът на Георги Аспарухов в столичния квартал „Гео Милев“ ще бъде открит в неделя преди домакинския мач на Левски срещу Лудогорец. Това ще се случи в 16:00 часа на 1 октомври.

По проекта се работи повече от три години, а първоначалната идея е на фенклуб „Редута“ и предвижда бюст в близост до родната къща на Гунди. След редица срещи и обсъждания е решено да е скулптура в цял ръст. Неин автор е Любомир Григоров, той е пресъздал нападателя с топка в крака и с поглед, устремен напред.

Първата копка беше направена на 4 май, когато се навършиха 80 години от рождението на славната деветка, а вчера паметникът бе доставен и монтиран. На него ще бъде поставена табелка с един от най-известните цитати на Гунди: „Има една страна България, в нея има един отбор Левски. В него съм се родил, в този отбор ще умра“.

От асоциация Levski Family обявиха пред „Телеграф“, че са необходими още доброволци за довършителни работи – облицоване на подпорните стени, оформянето на пътека, озеленяването, за да може в неделя всичко да е готово.

„Който иска да помогне, е добре дошъл. Този паметник е от народа за народа – направен е изцяло със средства, събрани от феновете и фенските организации. Без помощта на клуба и без корпоративни дарители“, коментира Милен Панайотов от Levski Family. Ще са необходими и още средства за камери, соларни осветителни тела и поливане на растителността. „Защото идеята ни е не просто да направим паметника, а да го поддържаме“, допълни Панайотов.

Другата новина за феновете на великия нападател е, че екипът на дългоочакваната продукция „Гунди – Легенда за любовта“ разкри първи кадри от вдъхновяващата му история.

За един ден видеото бе изгледано от хиляди фенове не само на Левски, но и на футбола в България, а кадрите успяха да ги докоснат до сърцата и да ги разплачат.

Създадена по действителни събития и разказана безупречно благодарение на режисьора Димитър Димитров, сценариста Емил Бонев и оператора Борис Славков, романтичната история на Георги Аспарухов-Гунди (в ролята Павел Иванов) и неговата съпруга Величка Маркова-Лита (Александра Свиленова) ще оживее на голям екран през 2024 година.

„Смея да твърдя, че това е най-смисленият проект в кариерата ми до момента. Изпълнен съм с щастие за това, че имах късмета аз да режисирам този филм! Отговорността е голяма, но смисълът я оправдава“, разказа пред „Телеграф“ режисьорът на „Гунди – Легенда за любовта“.

Той разкри, че снимачният процес е минал по план. „Подготовката беше много прецизна и с неимоверното усилие на екипа успяхме да изпълним всичко, което искахме, даже и повече“.

Съпругата на Георги Аспарухов – Лита Маркова-Аспарухова, вече е гледала част от заснетия материал. „Лита ми каза, че е много развълнувана от видяното и че Павел Иванов се е въплътил в образа на Георги! На моменти сякаш е той, каза тя“, сподели още режисьорът, добре познат на зрителите като режисьор на популярните сериали „Отдел издирване“, „Дяволското гърло“ и „Откраднат живот“.

Освен Павел Иванов и Александра Свиленова, които поемат тежестта на главните роли, отделни сцени разкриват и друга част от актьорския състав в „Гунди – Легенда за любовта“. В ролята на Мария (майката на Гунди) ще видим Параскева Джукелова, а Александра Костова ще играе Лидка (сестрата на Георги Аспарухов).

В семейство Маркови ще се превъплътят Емил Марков в образа на арх. Марков (бащата на Лита), а Биляна Петринска ще изиграе Марена (майката на Лита). В ключова роля ще видим и Стоян Радев, който ще е неотлъчно на терена до Гунди още от първите му дни в професионалния футбол.

Очаква се постпродукцията и монтажът на филма да продължат няколко месеца, а лентата да има своята голяма премиера през 2024 г.