0

Б лизо 75 млн. лева за довършването на ремонтите на стадионите на пловдивските футболни клубове Ботев и Локомотив отпусна държавата. Парите са по програмата за финансиране на общински проекти, а споразуменията за отпускане на средствата бяха подписани в последните часове на правителството "Денков" от вече бившия министър на регионалното развитие Андрей Цеков.

Според информацията от министерството 41 млн. лева от националния бюджет са за довършването на стадион "Локомотив", а 33.58 млн. лева - за "Христо Ботев". До момента в двата стадиона бяха налети милиони от държавния бюджет, като 25 млн. лева бяха за "Колежа", а 10 млн. лева за - "Лаута". След това общината осигури със заем по още 12 млн. лева за всеки от проектите.

Миналата година се оказа, че община Пловдив няма пари да приключи стадионите, а бившият кмет Здравко Димитров обясни, че държавата не иска да помогне. След натиск от феновете беше гласувано да се отпуснат 32.7 млн. лева от общинския бюджет в рамките на 3 години. За 2023 г. сумата беше по малко над 5 млн. лева за двете съоръжения. Още тогава обаче беше обявено, че ще се търсят пари от държавата.