0

България аха да обърне 2:1 водача в група G Унгария в мач без публика на ст "Васил Левски", но нелеп автогол на Алекс Петков в 97-ата мин. ни остави с пръст в устата с равен 2:2. Също толкова гадно се чувствахме и на 20 юни, когато сърбинът Лазович в 96-ата мин. ни отне сигурна победа в Разград за 1:1. В неделя нашите гостуват на втория в групата - Сърбия.

     Унгария започна много по-активно мача, пресираше от първата минута и за българите беше трудно да се ориентират. В 9-ата минута Мартин Адам откри резултата за Унгария, след като от границата на малкото наказателно поле с глава простреля вратаря Наумов. Антов направи фаул до границата на наказателното поле, което му донесе и жълт картон. Собослай центрира остро и Адам изпревари всички, за да забие топката.
    В 17-ата минута голямата звезда на унгарците Доминик Собослай можеше да удвои, след като пусна зрелищна тупалка към Наумов. Той овладя подаване, погледна към вратата и стреля от границата на наказателното поле, но уцели единствено един от защитниците, от когото кълбото отскочи настрани. В 24-ата минута България изравни след контраатака. Филип Кръстев получи топката на празно пространство, напредна и пусна в дясно към Кирил Десподов. Крилото на ПАОК върна към Спас Делев, който от границата на наказателното поле не остави шанс на Дибус с шут в сглобката. Минути по-рано Десподов можеше сам да завърши, но се затвори до аутлинията преди да стреля. В 37-ата минута българският отбор остана с човек по-малко на терена, след като Валентин Антов беше отстранен. Съдията Стефански извади втори жълт картон доста странно на българския бранител заради фаул в центъра срещу Мартин Адам, който дори беше с гръб към посоката на атаката. Но ситуацията можеше да се влоши още, ако три минути по-късно съдията не беше отменил с помощта на видеосистемата за помощ (ВАР) втори червен картон на България, показан на Илия Груев. При повторението обаче се видя, че Кевин Чобот е симулирал и няма фаул на българския халф. Второто полувреме започна с натиск на Унгария, както и преди почивката. Но устремът им малко беше притъпен от червен картон на Милош Керкез. Атакуващият халф на гостите влезе много остро в краката на Алекс Петков и също напусна след втори жълт картон. След около час игра унгарците пропуснаха две добри възможности да нанесат удар. Най-напред Лоик Него проби и опита прострелно центриране, което нямаше кой да сложи крак. След това и Мартин Адам изтърва. В 78-ата минута България направи пълен обрат, след като Кирил Десподов вкара дузпа. Той сам си я изработи, след като нахлу в наказателното поле. Най-напред подмина Адам Наги, но Атила Салай го препъна. Самият Десподов застана зад топката и не остави шанс на вратаря Дибус. Това е втори гол за Десподов в европейските квалификации. След 80-ата минута Доминик Собослай на два пъти опита да застраши максимално вратаря Наумов. Но най-чистото положение за него дойде в заключителните минути. Собослай се справи с Живко Атанасов и излезе сам срещу вратаря на България, който обаче се справи с удара от упор. И когато България беше в очакване на първата си победа за годината и за кампанията, дойде изравняването в последната секунда. Доминик Собослай центрира от фаул от страничната линия, топката падна в меле, където Алекс Петков в опита си да я  изчисти прехвърли вратаря Наумов и тя падна в мрежата - 2:2. Десет по-късно Собослай премина през Виктор Попов и отново отправи удар с десния крак, но и този беше неточен.

Квалификации за Европейско първенство по футбол, група G:

България - Унгария                    2:2 (1:1)

Голмайстори: 0:1 Мартин Адам 9, 1:1 Спас Делев 24, 2:1 Кирил Десподов 78-дузпа, 2:2 Алекс Петков 90+6-автогол

Червени картони: Валентин Антов (България) - 37-а минута, Милош Керкез (Унгария) - 58

Жълти картони: Валентин Антов, Живко Атанасов, Александър Колев (България), Ендре Ботка, Милош Керкез (Унгария)

Стадион Васил Левски: без публика

Главен съдия: Даниел Стефански (Полша)

ВАР-съдия: Пьотър Ласик (Полша)

Състави:
    България: Даниел Наумов, Виктор Попов, Валентин Антов, Алекс Петков, Антон Недялков, Ивайло Чочев (43 - Живко Атанасов), 
Илия Груев, Филип Кръстев, Кирил Десподов (83 - Георги Русев), Спас Делев (83 - Станислав Иванов), 
Мартин Минчев (72 - Александър Колев)

    Унгария: Денаш Дибус, Ендре Ботка (82 - Жолт Калмар), Лоик Него (81 - Даниел Газдаг), 
Адам Ланг, Атила Салай, Кевин Чобот  (60 - Жолт Наги), Мартин Адам (74 - Адам Немет), Доминик Собослай, 
Милош Керкез, Калъм Стайлс, Адам Наги

Класиране: Унгария с 15 точки (класиране за Евро 2024), Сърбия 13 (от 7 мача), Черна гора с 8 (от 6 мача), Литва с 6 (от 7 мача), БЪЛГАРИЯ с 3 (от 7 мача).
 
По-късно днес: Черна гора - Литва