0

О коло стадион „Раковски“ отново се създаде напрежение. А какво точно се случва, разкрива Станислав Ангелов, който е шеф на Левски-Раковски.

- Каква е причината отново да има напрежение около стадион „Раковски“?

- Причината е, че министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев направи изявление от трибуната на Народното събрание, че ще прекратят договорите на всички наематели, за да може министерството да взема стадиона и да се ползва за техни нужди. Знаем обаче, че този стадион е създаден за спорт, а на него са израснали част от най-великите спортисти и футболисти. 

- Служителите на МВР не ползват ли така или иначе стадиона?

- Най-интересното е, че стадионът е в окаяно състояние, но се ползва от служителите на МВР. Той е разпарчетосан между различни сдружения, които ползват отделни части от стадиона. Частта, която ние използваме, е в най-добър и красив вид. Просто човек трябва да стъпи на „Раковски“ и са секунда ще види за какво става дума и ще направи реална оценка на ситуацията. Дори в момента МВР провежда изпити, а няма нито един човек, който да е назначен от тях, за да поддържа и чисти съоръжението. Ние ползваме определени части от „Раковски“, но не и общите, а всеки ден се стараем да чистим и поддържаме целия стадион.

Правим го за децата, родителите им и свободно спортуващите. Истината е, че частта на МВР се е превърнала в някаква джунгла. Нямам думи да опиша с какво се сблъскваме нощно време. Гоним клошари, бездомници, пияници, които използват пейките, за да безчинстват. Сблъскваме се с нереални за спорта процеси. Многократно сме писали писма с молба да ни позволят да почистим основно, но чакаме с месеци, а отговор – няма. Сега разбираме, че на мястото на едната трибуна ще се строи зала на госпожа Раева, което е много добре, но поне можеха да ни кажат. Не трябва да се правят компромиси и да има отявлено мотане, когато става дума за бъдещето на децата. Ние вече сме завършени хора, но децата нямат време за компромиси. Те се изграждат сега като личности и се влияят от нещата, които ги заобикалят.

- Защо, след като ФК Левски-Раковски е единствен кандидат за концесия на стадиона все още няма такава концесия?

- Явихме се на търга, който е за отдаване под наем за срок от 30 години, с идеята да оправим стадиона. Да го превърнем в място, на което можеш да получиш удоволствие от спорта, а не да потръпваш от ужас от обстановката. Ако поддържаме чисти трибуните, изградим хубава писта около терена и всичко има един нормален вид, и полицаите ще се чувстват много по-добре по време на изпитите си. А сега за търга – с две думи – бяхме саботирани. Извадиха се от контекста някакви детайли и ни отстраниха като участник в търга. Ние подадохме жалба, разбира се, за неправомерно отстраняване и съдът отсъди в наша полза.

Министерството сега обжалва, което е в правото му, но всичко това забавя не само концесията, но и подобряването на комплекса, което е част от договора и ние сме твърдо решени да направим. Както казах обаче – явно някои хора не се интересуват от децата. Предполагам, че до последно ще се опитват да ни връщат документите, използвайки вратички за забавяне на процеса. Явно около стадион „Раковски“ са се забъркали солидни хора. Говоря за министър Иван Демерджиев и министъра на МРРБ – Иван Шишков. Виждал съм ги на стадиона, явно спортуват хората... Гласят нещо. Направили са си колаборация за комплекса. Лошото е, че сякаш не мислят за децата ни, а и за служителите на МВР.

- Притеснен ли си, че може да стане така, че 500 деца, които тренират в клуба, да останат образно казано на улицата и пред компютрите?

- Ще кажа само, че ние реално вършим голяма част от работата на министър Демерджиев, а именно превенция към престъпно поведение. Децата, когато са на стадиона, мислят за спорта, а когато не са там – улицата е много страшна към днешна дата. Истината е, че сме страшно обезпокоени за децата