0

 

Отминалият сезон може и да не предложи нов шампион, като Лудогорец за пореден път демонстрира хегемонията си, но въпреки това във футбола ни не мина без ред интересни събития.

Завръщането на Мъри

След 7 години извън българския футбол Станимир Стоилов се върна, за да го огрее по съвсем неочакван начин. При втория си престой на „Герена“ Мъри се показа в съвсем друга светлина, надхвърлила профила на отличен треньор. Той се превърна в обединител на „сините“ фенове и благодарение на него и инициативите му Левски отърва финансовия колапс. С подръчни материали и в движение Стоилов по безпрецедентен начин спечели Купата на България след 1:0 над ЦСКА във финала.

ВАР и Кашай

За първи път в българския футбол бе въведена системата за видеонаблюдение, която намали в малка степен напрежението в мачовете от съдийските отсъждания. Натискът върху реферите и комисията доведе до това през януари шефът на БФС Боби Михайлов да назначи унгарското съдийско светило Виктор Кашай за началник на арбитрите ни. Това обаче не попречи след почти всеки кръг да има атаки срещу реферите.

Оттеглянето на Крушарски

Христо Крушарски официално обяви оттеглянето си от Локо Пловдив на 8 април тази година, но остава в историята като най-дълго задържалия се собственик, след като взе контролния пакет на „черно-белите“ на 7 ноември 2015. Бизнесменът бе и един от най-колоритните босове във футбола ни в ерата след 10 ноември 1989 година. При неговото ръководство Локо взе безпрецедентни две купи на България, а също така и Суперкупата. Веднага след тръгването на Крушарски представянето на Локо се срина.

Паралелните конгреси

По терените този сезон кипеше, но определено градусът около изборните, административни и юридически битки не бе по-малък. На 12 октомври миналата година на конгреса Боби Михайлов спечели срещу Бербатов само с 11 гласа повече, но победата бе оспорена в съда от щаба на бившия играч на Юнайтед. Впоследствие, на 18 март тази година, Бербо си проведе алтернативен конгрес в присъствието на 76 делегати, които го избраха за президент, а по-късно бе определен и техен Изпълком. Серията от конгреси завърши с един такъв на 20 май, на който бе гласуван бюджетът на централата.

Рекордите на Лудогорец

„Орлите“ завоюваха безпрецедентна 11-а поредна титла, но това не е единственото им постижение в алеята на рекордите. Въпреки че през зимата разликата с подгласника ЦСКА бе само 2 точки, в крайна сметка Лудогорец финишира с 21 точки пред „армейците“. Това е и рекордна разлика между шампиона и подгласника в историята на футбола ни.

Разградчани записаха и негативен рекорд, като инкасираха пет гола на свой терен от Пирин (3:5). До този момент Лудогорец никога не бе допускал пет попадения в елита.

Още разработки четете в "Мач Телеграф"