0

И зпълнителният директор на Лудогорец - Ангел Петричев, говори за всички теми, които са свързани с "орлите". Той бе гост на DIEMA SPORT и "Домът на футбола". Ето и какво каза той: 

Емоциите след титлата

„Бих казал, че страстите около титлата отминаха и сме в работен режим. Правим подготовката за първенството и Европа. В петък момчетата се събират в София и заминават за Банско, където ще е лагера през лятото. Нямахме време нито за празненства, нито за странични емоции. Запретнали сме ръкави и работим здраво“, започна Петричев.


Предстоящата лятна подготовка

„Специфично при подготовката ще бъде, че времето е малко и тази работа ще е предизвикателна за треньорския щаб, тъй като няма време за почивка. Второ, времето е кратко, тъй като знаете, че първият ни мач от ЕКТ трябва да бъде на 11-и юли и Ивайло Петев трябва максимално прецизно да направи подготовката, за да може момчетата да са оптимални за първия кръг. Стискаме им палци да успеят и да се опазим от контузии. От самото начало на годината при нас имаше епидемия от контузии и това повлия на представянето ни през пролетта. Желаем здраве на момчетата. В качествата на щаба на Петев – нямаме съмнения“, продължи директорът при „орлите“.

Къде поставя тази титла пред останалите?

„Бих казал, че от всички 12 титли последната е една от най-трудно спечелените. Имаше и други така, но тази дойде също трудно. Шампионатът беше оспорван и имахме сериозен опонент в лицето на Саша Илич и момчетата му, които до последния мач бяха в играта. Поне за зрителите беше доста вълнуващо, за нас – трудно, тъй като преминахме през тежка пролет, в която освен контузиите, имаше и треньорска смяна. Общо взето трудна пролет, но слава Богу, че с помощта на Господ, както се казва, Лудогорец успя да стане шампион. Тук е мястото да благодаря на всички мои колеги, на щаба, на хората, които до последно вярваха, че ще станем шампиони. Благодаря и на феновете, които стискаха палци и вярваха, че съдбата ще намигне в последния момент и накрая се поздравихме с крайния успех“.


За проблемите у нас и мантрите за съдийството

„С голяма доза категоричност мога да кажа, че Лудогорец е клубът в България, който разполага с най-добрите футболисти и условия за играчите. Ако тази година, ние бяхме загубили титлата, причината щеше да е у нас. Ние загубихме лесни точки. Връщам се към това, че ни липсваха основни играчи. От друга гледна точка – подценихме някои мачове и загубихме точки от съперници, които не са на нашето ниво. В дербитата, в които се решаваше всичко бяхме убедителни. От трите изиграни мача срещу нашия основен опонент спечелихме два пъти и направихме един равен. Това ясно показва кой е по-достойният да спечели титлата и тимът с по-сериозни аргументи на терена. Не мисля, че тази мантра, че ЦСКА са ни доближи кой знае колко. Просто попаднахме във водовъртеж, но благодарение на всички в клуба излязохме в последния момент. Момчетата заслужено спечелиха титлата, за което бих искал да ги поздравя“, акцентира Петричев.

За коментарите от съперниците спрямо "орлите"

„За себе си наложих хигиена за четене на такива публикации. Нашите опоненти бяха шумни тази пролет. Доста неща се казаха, но нищо ново под слънцето. Тези рефрени ги слушаме през последните 12 години. Вече втръснаха на всички, че решихме последните месец-два да се концентрираме върху нас, отколкото да се разсейваме с подобни декларации, клевети, обвинения. В България сме свикнали на такива неща – дори в политиката. Всеки оплюва, търси вината в противника... При нас ситуацията е по-различна, защото ние си гледаме грешките. Знаем кои са и знаем защо титлата се реши в последния кръг. За това не са виновни нашите опоненти, а ние. Трябва да си направим изводите, тъй като имаме проблеми, които са сериозни, за разрешаване. Сега отборът не е с това лице, което искаме да виждаме. Предпочитам да се концентрираме в тази насока и слабо ме интересуват всички тези атаки в медиите, фейсбук, както и разни среднощни колажи, които ги пускат колегите. След като имат достатъчно свободно време, нека го правят. Това е „пиперът“ на нашето първенство“, коментира още Петричев.

Грешките
„На много неща могат да се отдават. Георги Караманджуков го каза в няколко интервюта точно, че в последните 12 години са се сменили 6-7 председатели на съдийската комисия. Няма как ние да сме толкова всемогъщи, за да влияем на тези процеси. Ако направим внимателен прочит на шампионата, загубихме доста точка, и то от съперници, които не са на нашето спортно-техническо ниво, така че Лудгорец не е отборът, който никога не губи или няма проблеми на терена и извън него. Виждате, че и Локо София ни биха, и Пирин. Те на два пъти ни побеждават последните години. Лудогорец може да загуби точки от всеки. Когато постоянно се насажда тезата за съдийството, тя в един момент вече става като пресолена манджа, тъй като хората имат телевизори вкъщи. Всеки гледа DIEMA SPORT и всеки знае кой е подкрепян и кой не. Нашият опонент също в определени моменти получаваше помощ. Съдиите бъркат, но не мисля, че това е основната причина за доминацията на Лудогорец последните 12 години. Ако нашите опоненти смятат това за основна причина, нашата доминация ще продължи още дълго време, защото най-нормалното нещо е човек първо да коригира грешките си у себе си и да надгради. Когато постоянно гледаш в странични фактори, мисля, че губиш ценно време от работното си ежедневие, но пак казвам – след като имат толкова време, нека продължават да го правят. Ние продължаваме да си решаваме проблемите, които ги имаме“, подчерта изпълнителният директор на разградчани.

Защо Лудогорец не получи трофея след мача във Варна?

„По няколко причини не бяхме наградени срещу Черно море. Не обичаме да слагаме каруцата пред коня. При положение, че титлата се решава в последния мач, то няма как да правим организация за награждаване от уважение към играта футбол. Не мисля също така, че е коректно да правим награждаване на друг стадион при колегите от Черно море. На никой не би му било приятно някой да се награждава с купа на неговия стадион. Не мислихме в тази посока и беше важно всичко да завърши добре. Когато е възможно и програмата го позволява, ще се наградим. Имаме идеи на 4-и юли, когато треньорът планира последната контрола в Разград. Тогава може да направим церемония, но тя ще бъде скромна и семпла. Нямаме време за празнуване, да се отдаваме на сладки емоции, тъй като следващият сезон чука на вратата и предпочитаме да се концентрираме в работата. Тази година не сме станали толкова убедителни шампиони, за да правим кой знае какви тържества“.
Трансферите в Лудогорец

„Няма как да обява точната сума за Тиаго, тъй като имаме споразумение за конфиденциалност с Брюж. Сумата е рекордна за България като изходящ трансфер. Ние сме доволни и поздравявам колегите от скаутския отдел, тъй като това е един емблематичен пример как е добре да се прави. Футболист, който струваше евтино за нас. Открихме го и за много кратко време успяхме да направим, че да му вдигнем нивото и да го продадем за тази сума. Разбира се, Тиаго беше ключов играч през пролетта и е с една от заслугите ние да бъдем шампиони. Страхотен тандем направиха с Кирил Десподов, за мен беше удоволствие да ги гледам през пролетта. И останалите момчета, но те имаха химия и виждате резултатът в крайна сметка се получи. Това момче за мен има голямо бъдеще, дай Боже да има здраве и късмет, ще го гледаме и в много по-големи първенства. Да ви кажа, интересът към нашите футболисти е доста голям, тъй като знаете, че се представихме добре в Европа. Това е мястото, където нашите играчи ги гледат и те показват своите качества, така че към доста момчета има сериозен интерес. С кои от тях ще се разделим, зависи от много фактори. Ние винаги правим трансфер, когато всички страни са щастливи. Трябва да запазим и гръбнака на отбора, тъй като няма как да се разделим с много играчи, за да постигнем целите си. Нямаме и много време да привлечем качествени нови попълнения. Добрите играчи до последно избират оферти. Желая успех на колегите в следващите няколко дни. Дано тези играчи, които треньорът иска, да успеем да ги осигурим, за да проведат подготовка. Имаме нужда от подсилване. Ще бъде горещо при нас“, каза още Петричев.

За Кирил Десподов

„Страхотно е, когато млад българин има амбицията да се развива и играе в голямо първенство. Би било страхотно, ако и Лудогорец успее да му даде този тласък. Пак казвам, един изходящ трансфер зависи от желанието на играча и дали клубът е удовлетворен от условията. Няма да слагаме тигана, тъй като рибата е в морето. Когато има нещо конкретно, ще кажем. Аз лично много се радвам за израстването на Кирил Десподов в Лудогорец, тъй като е и основна фигура за България. От това момче много ще вземе нашия футбол и така да му върви възходящо кариерата“.

Целите пред Лудогорец за новия сезон

„Нашите цели са непроменени. Борим се за тях. За съжаление, през последните години ситото за влизане в групи на ШЛ стана голямо и много трудно. Никой не може да ни отнеме мечтите. За нас е важно да играем в ЕКТ, тъй като ние израстваме така. Минахме през процес на подмяна на поколения. Продадохме играчи, така че за да израства Лудогорец, трябва да играе в европейските клубни турнири