0

О тговорникът за ВАР към Съдийската комисия – Петър Петров, коментира да предаването „Домът на футбола“ последните изменения в правилата на футбола. Според него ВАР системата не само няма да изчезне, а ще навлезе във всички нива на футбола.

„Направихме два пълни шампионата с използването на системата ВАР в efbet Лига и оценката на футболния съюз е, че с въвеждането на системата, феърплеят и справедливостта бяха много повече. Според мен самият факт, че първенството беше интересно до последния кръг, се дължи до голяма степен на системата ВАР.

Анализирали сме неточностите на летния семинар със съдиите. Най-много ни притесняват така наречените пасивни ненамеси - когато съдията допуска грешка и ВАР също не се намесва. Трябва да работим точно в това отношение. Досега тренирахме с клипове с явни грешки, а на последното занимание наблегнахме на по-трудни решения. Съдиите свикнаха със системата. Има все още съдии, които не искат да бъдат изпращани на мониторите, което не е добре, защото това е начин да се коригират грешките. Имаме оферта за две стационарни камери на гол и аутлиниите, която да е свързана със софтуер. Така няма да има забавяния, особено при отсъждането на засади. Желанието ни е това да се случи.

Най-новото въведение на последния брифинг е, че не всяка игра с ръка е нарушение. Наказва се само умишлената игра с ръка. Предотвратява се и излишното показване на жълти картони, защото вече с тази интерпретация е достатъчно наказанието, което отборът получава.

Последните видеотехнологии, предложени от Арсен Венгер, все още са в експериментален вариант. Всяка пролет се обсъжда дали да бъдат въвеждани промени.

Екипът на ВАР операторите са българи, обучени са тук и участваха във всички семинари със съдиите. Получиха сертификати. Българите са много добри компютърни специалисти и доказателството е, че започнаха да получават наряди за евротурнирите. Първо започнаха с четвъртфинали, полуфинали и накрая най-голямото признание – финал в Шампионска лига. Един от тези оператори сега е на Световното първенство за жени в Австралия и Нова Зеландия.

Политиката на УЕФА е за тотално налагане на ВАР. В Шампионска лига ще се ползва от втори квалификационен кръг, а в Лига Европа - от трети. От сезон 2024/25 системата ще се ползва още от първите квалификационни мачове. Това показва, че системата няма да изчезне, а ще навлезе тотално във футбола“, обясни бившият рефер Петър Петров.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX