0

„Нямаше проблем ВАР да работи и при червени линии или с друг цвят“, обяви отговорникът за системата у нас Петър Петров. Както е известно, Станимир Стоилов и Стойчо Младенов изразиха недоволството си след дербито от условията, при които се проведе то. Една от забележките им бе, че не са били начертани червени линии върху белите, както е по традиция, за да се виждат по-ясно пределите на игрището, центъра и наказателните полета, пише в днешния си брой в. "Мач Телеграф".

У нас цари мнението, че вината за това е именно във ВАР, който работел само с бяла боя.

„Има изискване системата да се калибрира спрямо линиите 1 час преди началото на мача. Няма значение какви са те – червени, бели или с друг цвят. Просто трябва да се знае. До 10-ата минута всичко бе нормално, но после ситуацията се промени. Тогава можеше линиите да бъдат боядисани с червено, но нямаше готовност затова. Какви ли не коментари чувам за ВАР. Едва ли не това бил някакъв български вариант. Няма такова нещо. БФС има договор с „Хоукай иновейшънс“, с която работят ФИФА, УЕФА и водещи федерации. Освен това има единен протокол, който работи в цяла Европа. При такива условия, както и линии с червен цвят, има единствено проблем с офсайд технологията. Тя чертае 3D модели и тегли линиите за тънките засади.

При такъв сняг или силен проливен дъжд офсайд системата има проблем, защото обективите на самите камери се замърсяват и не могат да действат. Това обаче не пречи ситуациите да се гледат на стопкадър или 2D. В Нидерландия, когато има такъв сняг или дъжд, клубовете се уведомяват още преди кръга, че офсайд системата няма да действа. И преди всеки мач се попълва протокол. Когато представим такъв на родните тимове, то те започват да се питат какво, защо, ами как“, продължи Петър Петров.

„Ние сме наематели на системата, а не нейни собственици, защото само една апаратна струва огромни пари“, допълни той.

Петров дори обяви, че още вчера сутринта от Враца са го уведомили, че линиите ще бъдат червени, а от Славия са казали, че на „Овча купел“ ще си останат бели. „Така трябва да се работи, за да може системата навреме да се калибрира и да се уточнят останалите неща и да се подпишат протоколите на техническата конференция, каквато има преди всеки мач. Омръзна ми все ние да сме виновни на някой. Да ни обвиняват, че местим линии. Както и в случая с Левски и ЦСКА, че срещата се доигра по този начин. В България нещата винаги се прехвърлят на някой друг. В крайна сметка имаше и главен съдия на този мач, който да прецени, че срещата може да продължи или не“, завърши Петров.