0

Л егендарният голмайстор №1 в историята на ЦСКА Петър Жеков, носител на Златната обувка (1969 г.), но също и на Сребърната (1970) и Бронзовата обувка (1973), каза откровено какво мисли за загубата от Левски за Купата на България в интервю пред „Мач Телеграф“, публикувано в днешния брой. 

Той призна, че е гледал финала по телевизията у дома. 

Петър Жеков бе особено критичен към английския треньор Алън Пардю. „Те (Левски) излизат с 3-5-2, а ние с трима в средата, как да стане тази работа? Пардю не можа да се усети, че трябва да сложи още двама човека - ние изгубихме средата, изгубихме всичко. Нямаме удар във вратата. Къде ги намират тези треньори?“, негодува Жеката.

По думите му Пардю, който е „гонен 5 пъти от Англия“, не знае как да нареди отбора. „Гонен е 5 пъти от Англия, взимат го някъде и след 10 мача го махат. За чий ни е? За съветник? Какво ще ни съветва? Той не познава българите. Отделно там ни мислят за цигани и чергари, не ни броят за хора. Много се ядосах на тази загуба“, призна Жеков.

Той се зарече, че ако Пардю бъде утвърден на треньорския пост и за следващия сезон няма да отиде никога на мач. „Ще откажат хората да ходят на стадиона. Ето, Стамен Белчев напуска Арда – да вземат него! Той два пъти се представи добре, те го махнаха, а той би Лудогорец, влезе в Лига Европа. Пардю е гола вода, той е забравил треньорството – помни онова време, когато аз още играех“, категоричен е Жеката.

Според него Гриша Ганчев му е дал състава. „Добре, че Гришата му нареди състава за втория мач със Славия. Щом не пуска Йомов в първия си мач (б.р. - с Левски 0:0), а после титуляр – кой, мислите, му е дал състава? Бил съм вътре и знам – Гришата му е казал тия, тия, тия и край. Има двама българи и няма да пуска Йомов... Той не може да ги нареди – те не знаеха как да отправят удар, само я подаваха към вратаря. Не искам да се меся. Иначе за два месеца ще ги направя тип-топ. По един час на ден – ще им скъсвам трътките, както на Любо, Емо и Ицо. Палил съм осветлението в 20 часа, за да тренират допълнително. Познавам занаята - и на Пената съм правил разбори, смени и т.н.“, припомни Петър Жеков.

Цялото интервю четете в днешния брой на „Мач Телеграф“.