0

Л егендарният ни футболист Петър Жеков, носител на Златната обувка (1969 г.) за най-добър голмайстор в Европа, а също и на Сребърната (1970) и Бронзовата обувка (1973), и днес придпочита да стреля директно към целта – той не шикалкави по отношение на временния селекционер на националния тим Георги Иванов-Гонзо. В интервю, публикувано в днешния брой на „Мач Телеграф“, бате Петьо критикува състава на Гонзо срещу „полицаи, пожарникари и учители“ от футболното джудже Гибралтар (1:1).

Жеков, който е 5-кратен шампион на България с ЦСКА, и капитан на олимпийския ни отбор, извоювал сребърни медали на Олимпийските игри в Мексико през 1968 г., предположи, че от БФС са казали на Гонзо стартовия състав.

“Гледах мача срещу Гибралтар. Не успяхме да победим полицаи, пожарникари, учители и т.н. На Георги Иванов-Гонзо сигурно от футболния съюз са му казали кой да пусне в игра. Не разбрах защо даде шанс на  тези играчи. Част от тях за първи път играят с националната фланелка”, отбеляза Жеков.

“Трябваше да излязат тези, които са се утвърдили вече, да вкарат два гола и след това през второто полувреме ще направиш смени. Обаче Георги Иванов не е бил треньор от дълго време... Мислех, че ще победим, но уви.

Със състава, който налагаше Ясен Петров нямаше да имаме проблеми. Още първото полувреме щяхме да им вкараме два-три гола и после вече можеше да се правят смени. Все пак имаш право на пет такива.

Това ни е нивото в действителност. Аз не признавам това, национален състезател да изпада в тежка психологическа криза. Такива нямат място на терена. Или ще играят за България или не! Нас преди някой да ни е питал дали ще изпадаме в психологическа криза?! Ако сме на годините на тези футболисти, които играят сега за България, ще ги бием с 10 гола разлика“, добави Жеков.
„Оправдават се, че няма други играчи. Е как да има като Лудогорец играят с толкова много чужденци. В ЦСКА също са много, при Ботев Пд е същата работа. То реално няма българи, няма кой да играе, няма и национален отбор. 

Боби Михайлов и компания си правят каквото искат и това е. От ерата на Стоичков, Любо Пенев, Емо Костадинов и т.н, аз не съм изпитвал удоволствие да гледам националния отбор. Иначе казано от 1994 година. Оттогава ние нямаме национален отбор. И от онзи момент, само надолу. 

Аз не знам кой ще е този, който ще се хване да е треньор на националния. Гледам, че имената на Димитър Димитров и Николай Киров се спрягат за нов селекционер. Киров мисля, че е по-подходящ да заеме поста. ЦСКА 1948 направиха голяма грешка, че го махнаха. Той се доказа с работата си вече“, продължи легендата на ЦСКА.
След това Жеков коментира и думите на Георги Иванов, че „е деградирал и да не му се звъни след 18 часа“. 

„Ние нямаме отбор, който и да дойде, резултатите ще са същите. Гонзо е чул нещо от Венци, понеже му бях казал, че е бензинджия и ми е наливал бензин догоре на бензиностанцията на излизане от София. Това работеше 1961-62 година. Та Венци го е казал, Гонзо го е чул и го е повторил, защото той друго не може да измисли. Гонзо само го е чул това... Аз съм изтрещял, ама друг път. 

Той не знае таблицата, според мен. Той не успя играчите да си нареди в мач с Гибралтар, а с Грузия ще успее. Всеки говори за детско-юношеските школи, всеки има такива и нищо. Ако зависеше от мен щях да ги махна тези чужденци и всички от футболния съюз. Ще оставя само чистачките, и 5 години ще играят само българи. Който иска, който не иска - да си гледа работата. Даже да не ходим да играем в чужбина, само в България да си играем. Без чужденци, само родни момчета и да видиш как след пет години ще имаме отбор. Иначе нищо няма да стане, никога!“, завърши Жеков.