0

С портният директор на Лудогорец, Георги Караманджуков разясни пред DIEMA SPORT как точно е планирано предаването на треньорската власт на новия наставник Ивайло Пенев.

„Засега сме се договорили с помощниците на господин Шимунджа да останат до края на месец март и да въведат новия старши треньор, той вече има разговори“, каза Караманджуков.

„В близките дни ще има решение и по тези въпроси. Надявам се, че в най-скоро време щабът, с който ще работи новия старши треньор да е факт. Всички ще му помагаме, но Ивайло е достатъчно младо и кадърно момче, той ги е наблюдавал и следил изкъсо. Все пак големият му път като треньор тръгна от Лудогорец“, припомни шефът на „орлите“.

По думите му Петев и клубът са се разбрали „за пет минути“.

„Искам да благодаря на Ивайло, разбрахме се за пет минути“, сподели Караманджуков“.

„Ние винаги сме заставали зад всички треньори. Фактът, че Ивайло Петев все още няма формиран щаб говори, че тази смяна (на Шимунджа) не е предвиждана и замислена от дълго време. 

Ивайло Петев е бил от самото начало, както отбора тръгва от Б група първата година, цели три сезона той е поставил основите и той винаги е бил част от Лудогорец. 

С господин Петричев сме от 12 години в клуба и аз никога не съм губил връзка с нито един от треньорите, минали през Лудогорец. Дори когато беше треньор на Босна и на (Динамо) Загреб, ние сме го питали за футболисти, консултирали сме се и не само с него", разкри Караманджуков. 

Той обясни причините зад раздялата с Анте Шимунджа. „Ние сме нямали намерение за смяна на г-н Шимунджа. Естествено, при нещата, които се случиха последните седмици – контузиите, резултатите и най-вече играта на отбора, нямаше как да не вземем мерки“, изброи спортният директор.

„Първо, искам да кажа, че не е само г-н Шимунжда виновен за слабото представяне. Вина носим и ние като ръководство, футболисти и всички. 

Знаете, че в такава ситуация, когато няма как да смениш целия отбор и се натрупа така напрежение от липса на резултати, най-нормално треньорът е човекът, който да поеме отговорност, все пак и той призна, че поема цялата отговорност, че представянето не отговаря на условията и всичко, което е осигурено от собствениците на клуба, и не отива на името на Лудогорец.

Всички треньори, минали през Лудогорец, са част от историята ни. Всеки един от тях е дал своя дан за всичките успехи на Лудогорец. 

Тази смяна не е била планирана. Аз като спортен директор и хората около мен предложихме три кандидатури към собствениците и всички бяха на български треньори. Не мисля, че е колегиално да споменавам техните имена. 

Бях сигурен, че всеки от тях ще се справи със задачите. Важно беше кой най-добре познава най-малкия детайл, защото много пъти съм казвал, че Лудогорец не е само футболен клуб, а е и бизнес проект на братя Домусчиеви. 

Като поставихме всички плюсове и минуси надделя Ивайло Петев да води отбора. Все пак и други треньори получиха втори шанс. 

Мисля, че Ивайло е в една отлична възраст за старши треньор, натрупа опит и работи с много сериозни клубове и футболисти като имена и характери. 

Надявам се да се справи с всички цели и задачи. Аз искам да му благодаря, защото все пак той поема отбора в доста тежка ситуация.

Искам да благодаря на Анте, последните няколко треньора, които бяха на Лудогорец, на мен също ми се паднаха няколко тежки години, в които трябваше да бъде подменен този отбор, който написа историята. 

Записа всички тези успехи и знаменити мачове в Европа, повярвайте ми това не е никак лесно да намериш заместници на Дяков, Марселиньо, Моци, Вандерсон и други е много трудно. 

Задачата беше тежка. Мисля, че в момента това е най-младият отбор на  Лудогорец в цялата му история. На тези хора им трябва време и опит в европейските мачове“, подчерта Караманджуков.