0

Д ербито между Левски и ЦСКА е родило много митове и е давало поводи да се развихри народното творчество и да бъде обогатен фолклора. Големият сблъсък е произвел и доста неочаквани и изненадващи герои и от двата лагера. Такива, които феновете ще запомнят почти изцяло само заради головете им във вратата на вечния съперник. За доста от тях големият мач бележи върх на изявите им не само в България, а и в цялата им кариера като цяло. Предлагаме ви по пет такива личности в за Левски и ЦСКА.

За Левски
Мануел Мендоса
Нисичкият еквадорец реши дербито на 16 април 2003-а. Тогава с негов гол Левски спечели първия полуфинал за Купата на България на „Армията“ с 1:0. „Сините“ бяха газени повече от 90 минути от ЦСКА, но най-вече благодарение на невероятните изяви на Димитър Иванков удържаха 0:0 до 4-ата минута на добавеното време. Тогава при една контра Станислав Генчев прехвърли Стоян Колев, топката тупна и след отскачането й Мануел Мендоса надскочи Артин Шакири и с глава отбеляза единствения гол в дербито.

Симеон Славчев
Славчев бе постоянно контузен по време на престоя си на „Герена“. Единственият му гол със синия екип бе срещу ЦСКА. На 20 юни 2020-а двата тима завършиха 3:3 на „Васил Левски“. В 62-ата минута той вкара с глава за 3:2 след асистенция на Станислав Иванов. Така и не се разписа обаче никога повече.

За ЦСКА
Петър Витанов
Нападателят, известен с прозвището Патрика, е запомнен от "червените" фенове най-вече с двата си двойни удара по Левски. Първо на финала за Купата през 1988-а ЦСКА дълго води с 2:1, а интригата е жива. С два хубави шута в 85-ата и 89-ата минута той решава всичко и оформя далеч по-категоричното 4:1 за ЦСКА. А на 7 април 1990-а вкарва и два гола за „червените“ в дербито, което завършва 2:2. Това е двубоят, в който Христо Стоичков играе с номер 4, защото в предното дерби е пронизал 4 пъти „сините“ при рекордното 5:0.

Фелипе Машадо
Бразилският бранител за съжаление вече е покойник, като загина в самолетна катастрофа в Колумбия със своя Чапекоензе. Той обаче стана герой в дербито на 2 декември 2007-а. ЦСКА би с 1:0, а Машадо реализира единственото попадение в мача с глава след корнер, изпълнен от Флорентин Петре.

Останалите герои може да видите в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX