0

И зпълнителният комитет утвърди решенията на Лицензионната комисия от месец май, според които лиценз за участие в Европейските клубни турнири на УЕФА за сезон 2023/2024 г. получават Лудогорец, ЦСКА-София, Славия, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, ЦСКА 1948, Берое, Черно море и Левски (последният с условен лиценз и ще е в режим на мониторинг). 

Лиценз за участие в ППЛ за сезон 2023/2024 г. получават Ботев Враца, Септември София, Локомотив София, Арда, Спартак Варна, Пирин Благоевград, Хебър, Етър, Монтана и Крумовград. 

Това обаче не означава, че ако някой друг отбор получи право да участва в елита на българския футбол по спортен път, не може да кандидатства за подобряването на лицензионното досие.

Мнозинството от кандидатите за участие във Втора лига вече са преминали успешно лицензионната процедура, но окончателният им списък ще бъде обявен след завършването на настоящата кампания в Трета лига.

Сред основните промени в Наредбата за първенствата и турнирите са въвеждане на изискване за поне един лекар или физиотерапевт, който да отговаря за медицинските грижи на детските и юношеските формации на клубовете от професионалния футбол. 

В първенствата на подготвителните групи ще се допуска участие на смесени отбори – момчета и момичета, родени след 01.01.2011 г.

От сезон 2023/2024 г. всички клубове от Първа лига следва да подкрепят женския футбол чрез прилагане на мерки и дейности, насочени към развитието му, както следва: включване на женски или девически отбор в официални състезания, предоставяне на подкрепа на женски футболен клуб, свързан с кандидата за лиценз, или организиране на футболни инициативи за жени.