0

В деня на 30-годишнината от победата с 2:1 над Германия на 1/4-финала на световното в Щатите, в чието навечерие изрече лингвистично съвършената фраза на прабългаро-немски „Айн, цу цвайн, цу трайн, дрън!”, Христо Стоичков направи 2 неща.

Първо, специално за 10 юли пусна свободен вход в своята Зала на Славата в София. Така столичани имаха възможност да посетят музея на Камата безплатно до 19 часа и да видят уникални неща като восъчната му фигура със „Златната топка” например.

Второто, което Модерния лява направи, изненадващо не беше телевизионна реклама. Той се озова на „Сигнал Идуна Парк” в Дортмунд, където в качеството му на коментатор отразяваше полуфинала Нидерландия – Англия (1:2), и се видя с великия ариец Лотар Матеус, дошъл също по работа на мача. В онзи епичен сблъсък преди 30 години двамата бяха главни действащи лица в Ню Йорк. В 48-ата минута Матеус откри резултата от дузпа, а Ицо изравни от пряк свободен удар в 75-ата – точно 180 секунди преди Данчо Лечков да вкара фамозно за 2:1.

„30 години по-късно отново заедно, не като съперници на терена, а като колеги коментатори”, написа Стоичков под общата им снимка.