0

Н овите лица в националния отбор няма да секнат с деветимата дебютанти, които Младен Кръстаич повика за мачовете с Гибралтар и Северна Македония. Вестник „Мач Телеграф“ пише днес, че съвсем скоро покана за държавния ни тим ще получи нападателят на германския Аугсбург Лукас Петков.

Той е роден през 2000 г. в град Фридберг, но неговият дядо е българин, което ще му позволи да получи наш паспорт. Процедурата вече е задвижена от БФС и самия футболист, като са подадени документи във Външно министерство и Министерство на правосъдието и се очаква съвсем скоро талантливият футболист официално да е българин. Ако всичко е наред, Лукас Петков ще може да дебютира в ноемврийските контроли на националите – на 16-и с Кипър и на 20 с Люксембург.

От началото на сезона 21-годишният (б.а. - на 1 ноември ще навърши 22 г.) нападател има 3 мача в Първа Бундеслига. Той записа минути при впечатляващият успех на Аугсбург над Байерн Мюнхен с 1:0 на 17 септември.

Лукас Петков е юноша на въпросния клуб, но през миналия сезон играе под наем в третодивизионния Ферл, където блесва с 11 гола в 37 срещи, след което е върнат в елитния Аугсбург.

Оглеждат и футболисти от Финландия и Израел

От БФС оглеждат още няколко футболисти с български корени, които могат да бъдат полезни както за мъжкия ни национален тим, така и за юношеските ни формации. Става дума за нападател, който играе във Финландия и е с българска фамилия. Другият футболист пък е от Израел. Именно от там от БФС намериха и десният халфбек Йоан Стоянов. Той дори дебютира при успеха с 5:1 над Гибралтар. Иначе Йони, както наричат футболиста, бе канен в младежкия национален тим на Израел. Футболистът, чиито права се държат от Апоел Беер Шева, обаче избра да представлява родината си.