0

Ц СКА изигра впечатляваща серия от шест контроли, в които отборът записа само победи, а в тях треньорът Томислав Стипич представи напълно нов цял отбор.

В тази група попадат не само привлечените през лятото играчи, но и собствени юноши, сред които има и такива с малък брой игрови минути през миналия сезон.

За кои именно футболисти говорим, имайки предвид тези характеристики.

Тук попадат Иван Дюлгеров, Петко Панайотов, Георги Чорбаджийски, Любо Иванов, Юлиан Илиев, Иван Тасев, Алесандро Николов, Марк Емилио Папазов, Симеон Александров, Наско Цеков, Асен Дончев и Лумбар Делова.

До началото на пърнеството остава само една контрола, а като се има предвид шоковата терапия в първия кръг с Лудогорец, то треньорът Томислав Стипич ще трябва да разчита основно на играчите, които са впечатлили до момента.  

ПОБЕДИТЕЛИ

Трима от играчите оставиха най-доминиращо приятни впечатления и със сигурност са се харесали на треньора Томислав Стипич. Дошлият от Черно море Иван Дюлгеров захапа много солидно на вратата и може да се възползва от шанса, който сам Густаво Бусато му предостави. Бразилецът успя да си извоюва нов договор с представянето, а и с лоялността си към ЦСКА, но бе наказан солидно в края на миналия сезон, като има да изтърпява три мача наказание и в началото на този. Ако в двубоите с Лудогорец, Хебър и Спартак Варна Дюлгеров продължи качествените си игри, то той много трудно може да бъде изваден за сметка на Бусато. Очевидно българинът е във великолепна форма, което се видя и в двата мача на националния отбор, като това ще му позволи да осребри представянето си в последните мачове с титулярно място в по-далечна перспектива. Иначе ЦСКА определено показа атакуващ, офанзивен и контролиращ футбол в контролите, но това не се отрази на солидността на отбраната и в крайна сметка „червените“ допуснаха едва две попадения в шестте двубоя. Вярно е, че тук има втородивизионен отбор като Беласица, но също така Крумовград и Берое, а също и чуждите Политехника Яши, Макаби Петах Тиква и Раднички Ниш, които са на прилично ниво. Най-приятната изненада е дефанзивният халф Петко Панайотов, който през миналия сезон записа минути само в 2 мача, но игра и в шестте мача от лагера в Банско, показвайки удивително самочувствие и зрялост в играта си, подплатено с качество. Засега Панайотов заслужи повече суперлативи с представянето си в дефанзивен план, но със сигурност се видя, че има потенциал за качествени отигравания и в офанзивен. За това обаче ще му трябва повече опит и игрови минути. През миналия сезон Георги Чорбаджийски записа малко над 200 минути в 7 официални срещи, но в тях не се видя и половината от впечатляващите му умения, с които блесна по време на подготовката. Впечатляваща техника, острота на извеждащия пас, смяна на фронта на атаката и движение по терена – Георги е всичко това, което брат му Божидар не е, а не се изисква от него предвид поста му. Ще е изключително жалко, предвид показането от тези момчета, хоризонтът пред тях да бъде свален и на тяхно място да бъдат полуавтоматично да бъдат нанесени новопривлечени чужденци. Дори и да приемем, че сред тях единствено Дюлгеров е възможен титулряр, то другите двама трябва задължително да получават поне по половин час игрово време на мач заради богатата перспектива. 

ПОЗИЦИЯ НА ИЗЧАКВАНЕ

В тази група попадат играчи, които дадоха добра заявка по време на подготовката, но са далеч от това в настоящето да са титуляри. Тук е едно от новите попълнения Иван Тасев, който отправи няколко знака до „червените“ фенове с представянето си в Банско, но все още е далеч от показваното от него в Пирин. Тасев демонстрира прилична скорост и техника, но оставаше за дълги периоди изолиран от играта, пропускаше и да вземе правилни решения за развитие на атаката с пас или шут.
Почти във всички контроли през второто полувреме в центъра на защитата се появяваше дует Любо Иванов - Юлиан Илиев. И двамата оставиха приятни впечатления, нямаха гафове и показаха приличен синхрон. В случая по-големите суперлативи са за 19-годишния Юлиан, който по принцип е дефанзивен халф, но бе преквалификциран основно за центъра на отбраната. През миналия сезон Марк Емилио Папазов изигра 100-ина минути в 3 мача за „армейците“ и като добавим представянето му в контролите се вижда, че и този сезон ще му е рано за двубои с червения екип. По-добрият вариант за Папазов е да бъде пратен под наем, където  да разчита на повече игрово време. Подобни изглеждат и нещата при друг талант - Алесандро Николов, който имаше добри отигравия по време на лагера в Банско, но е далеч от по-трайни възможности за налагане в първия тим. Място в дубъла във Втора лига пък не е толкова добра перспектива за израстването му като по-слаб отбор в Първа лига.

ГУБЕЩИ

20-годишният Симеон Александров не показа в контролата с Бела на Панчарево, както и в следващите пет в Банско, че има потенциал, който да бъде транйно развиван в ЦСКА. През последните сезони крилото бе преотсъпвано в Пирин и Септември, като явно тази тенденция трябва да продължи. Асен Дончев е вече на 22 години и като че ли дори поставен наравно сред по-младите момчета в контролите, не показа, че е има качества в по-далечната времева линия на „Армията“. Предимството на Наско Цеков пред Дончев са четири години по-малко, но с показаното в проверките не показа, че ошще тази година може да бъде хвърлян поетапно в дълбокото. 

БЕЗ ДОСТАТЪЧНО ДАННИ

Новото попълние на ЦСКА Лумбар Делова без съмнение е играч от средноевропейско ниво, което демонстрира в косоварския Балкани. Уговорката е, че той изигра само броени минути по време на подготовката, но едва ли ще има алтернатива в центъра на отбраната.

Христо Георгиев, "Мач Телеграф"