0

О бществената поръчка за довършване на стадион “Локомотив” създава съмнения относно заложената стойност на строителството, предупредиха общинските съветници от ДБ Пловдив.

Според тях сумата от 42 милиона лева за довършване на съоръжението е необосновано висока.

"Това е поредната „порция“ обществени средства, които кметът Здравко Димитров само три месеца преди края на мандата бърза да раздаде непрозрачно", категорични са Владимир Славенски, Веселина Александрова, Добромира Костова и Веселка Христамян.

По думите им, буди недоумение как само в рамките на три дни, чрез пазарни консултации, са събрани оферти за строителство на голямото спортно съоръжение. Още по-голямо недоумение буди и предложената цена, подчертават от ДБ Пловдив.

Поръчката се залага без да бъдат осигурени наличните средства за цялостното довършване на стадиона и това е видно от заложените в тази и следващите бюджетни години суми за строителството на стадиона на футболен клуб „Локомотив“, които възлизат на малко над 30 млн. лева, поясни общинският съветник от групата на ДБ в местния парламент Владимир Славенски.

Той е категоричен, че проведената по този начин обществена поръчка рискува да уязви проекта за спортен комплекс “Локомотив” и да го опорочи подобно на строителството на стадион “Ботев”.

И питат Здравко Димитров в спешен порядък:

„Защо при три от общо четири трибуни на стадиона, изграждащи се за общо 12 млн. лв, Община Пловдив залага над три пъти повече за изграждането на оставащата една трибуна и вертикалната планировка на комплекса? От групата на ДБ в ОбС призовават кметът да осигури максимална прозрачност и публичност на процедурата по провеждането на поръчката и изискват да бъдат представени публично цените на вече извършените СМР-та по стадиона и бъдещите такива. Защото иначе действията на кметска и екипа му в последните месеци пораждат съмнения за обслужването на частни интереси за сметка на гражданите, в случая за сметка на ФК “Локомотив” и феновете на отбора“, не крият възмущението си от ДБ Пловдив.

Предметът на новата обществена поръчка включва изпълнението на строително-монтажни работи (СМР) за реализацията на работния инвестиционен проект по части „Благоустрояване и инфраструктура” и „Централна трибуна“, част от общинската спортна инфраструктура - стадион „Локомотив“ ​- град Пловдив, а именно: 

Етап 1: „Благоустрояване и инфраструктура”

Етап 5: „Централна трибуна“, находящ се в УПИ VІ-540.81, общ. обсл. и спортни дейности от кв.1 по плана на ВСИ-МО-гр. Пловдив, идентичен с ПИ с идентификатор 56784.540.81 по КК на гр. Пловдив.

Прогнозната стойност е 35 млн. лв. без ДДС, или 42 млн. лв. с ДДС, като има и условия за 10% непредвидени разходи.

По договор се предвижда и 30% авансово плащане за всеки етап.

Срокът за изпълнение е 720 календарни дни. 

Оферти се приемат до 31 август.

Припомняме, че с първите 12 млн. лв., отпуснати за реконструкцията на стадиона, бяха построени изцяло две трибуни, както почти 100% от третата.