0

С тотици полицаи и жандармеристи отцепиха района около Националния стадион „Васил Левски“, където от 17 ч. е планиран протест на запалянковци от столицата и от провинцията срещу ръководството на футболната ни централа. 1600 служители на МВР са мобилизирани да гарантират реда преди и по време на евроквалификацията България – Унгария от 19 ч. Мачът се играе пред празни трибуни заради напрежението около него.

Пред националния стадион има паркирано и водно оръдие, видя "Телеграф".

Тишина на стадиона: Последната ни победа за голям форум бе пред празни трибуни

Футболни фенове започнаха да се събират около Националния стадион "Васил Левски" за протеста срещу ръководството на футболната централа от 17:00 часа.

Около 16:15 часа беше затворен булевард "Евлоги Георгиев" на Орлов мост към "Гурко", като се пропускат само автобусите на градския транспорт. Малко по-късно и движението в другата посока от булеварда "Драган Цанков" беше спряно..

Преди това подобно ограничение беше поставено и пред главния вход на Националния стадион "Васил Левски" по "Гурко" към сградата на Министерството на младежта и спорта. Униформените оформиха буферна зона до улица "Любен Каравелов", където феновете имат разрешение да се съберат за протестното си мероприятие. 

Униформените са оформили периметър около Националния стадион от Орлов мост, край паметника на Съветската армия и в Борисовата градина пред стадиона на ЦСКА "Българска армия" и около спирката на градския транспорт на ъгъла на булевардите "Драган Цанков" и "Евлоги Георгиев".

“Чак провокации не очакваме“, увери пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов за организирания тази вечер протест на футболни фенове по време на срещата България -Унгария. 

“Разговаряли сме с част от ръководителите на футболните фенове. Мисля, че няма да се стигне до ескалация на напрежението. Все пак сме взели необходимите мерки“, посочи министърът. Той увери, че МВР е създало необходимата организация за охраната на обществения ред, действайки по предварителна процедура. 

На бул. "Гурко" има заграждения в посока към стадиона

 На бул. "Гурко" има заграждения в посока към стадиона
Бойко Кичуков/Телеграф

Протестът на футболните фенове, които изразяват недоволството срещу ръководството на футболния съюз, се организира в социалните мрежи и е насрочен за 17:00 часа в пространството около стадиона. 

Очакват се футболни запалянковци и от други градове на страната. 

“Предварително се извинявам на гражданите и гостите на столицата за неудобството, което ще изпитат, но все пак ние сме длъжни да опазим обществения ред”, подчерта още министър Калин Стоянов преди участието си в заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната. 

Ще останат и без парфюм: Полицията стяга яко около ст. „Васил Левски“ за България - Унгария