0

Н якак си на заден план на най-дългата пресконференция, давана от ЦСКА, остана това че, клубът се разделя с петима от своите футболисти. И нормално – много други теми имаше да се разискват, но на първата тренировка на „червените“, която беше вчера, ги нямаше, а и няма да ги има занапред. Става дума за Юрген Матай, Фернандо Каранга, Мено Кох, Енес Махмутович и Данило Асприля. И феновете се питат, и може би с право: Правилно ли ЦСКА се лиши от всички тези футболисти? Те си тръгват с общо 328 мача, 57 гола и 24 асистенции.

ЮРГЕН МАТАЙ В ЦСКА

120 мача, 9 гола, 7 асистенции

Той дойде през 2020 г. и за отрицателно време се превърна в основен футболист на ЦСКА. Освен, че той беше стълб в защита, вкарваше и важни голове. Наказа Лудогорец, ЦСКА 1948 с уникален шут, както и най-важният – третото попадение срещу Виктория Пилзен, което класира „червените“ в групите на Лига Европа за последен път към днешна дата. Големият проблем за Матай беше контузията, която го извади от терена за половин година. За съжаление той не успя да си върне формата и в мачовете, които игра през пролетта, беше бледа сянка на себе си. Той често се контузваше по-леко и излизаше от ритъм. Похвално е, че ще излезе срещу Левски с риск за кариерата си. Но като, че ли този мач беше бенефисът му на високо ниво. Честите травми, изтичащият договор, огромната заплата, както и неговата възраст – 31 години, реално предрешиха бъдещето му.

ЕНЕС МАХМУТОВИЧ В ЦСКА

44 мача, 1 гол

Нека го погледнем така. Ако сега ЦСКА търсеше централен защитник, и беше представил футболист с визитката на Махмутович – на 26 години, играл в Мидълзбро, в Украйна, твърд титуляр в национален отбор, в случая на Люксембург, феновете щяха да кажат „браво“. Но роденият в Косово футболист не показа нещо „уау“. Той обаче поддържаше ниво, не много високо, но постоянно. Точно заради това раздялата с него сякаш можеше да бъде отложена. Защото не е сигурно дали ще бъдат привлечени по-добри футболисти от Махмутович.

МЕНО КОХ В ЦСКА

81 мача, 6 гола, 2 асистенции

Започна ударно своя престой в ЦСКА, но след това получи тежка травма. От доста време шефовете, дори и старите, му търсеха цаката, за да го изгонят, защото взимаше една от най-големите заплати. Той я намали, но сякаш успоредно с това и формата му спадна. Раздялата с него дори изглежда закъсняла.

ДАНИЛО АСПРИЛЯ В ЦСКА

30 мача, 5 гола, 1 асистенция

Тотален провал беше неговото завръщане в България. Явно старите шефове от Ловеч с носталгия са си припомняли моментите, в които колумбиецът правеше на пух и прах защитите на Левски и Лудогорец. Но възрастта си каза своето и Асприля беше изключително слаб с екипа на ЦСКА. Някакво тъжно бледо копие на футболиста, когото помним. Крокодила, Звяра, Хищника или там каквото беше, си тръгва през задната врата.

ФЕРНАНДО КАРАНГА В ЦСКА

53 мача, 36 гола, 14 асистенции

Неговото напускане определено възбуди най-много фенски мнения. Да, ясно е, че той направи куп глупости за половин година след завръщането си, но класата му е безспорна. Не трябва да забравяме, че вкара и на Левски, и на Лудогорец. И сякаш в негово отсъствие ЦСКА няма подобен нападател. Ясно е, че сега се преговаря с други такива, но дали те ще бъдат по-добри от Каранга? Бразилецът се отчете с 5 гола в 11 срещи след своето завръщане, като цифрите му не са лоши. Можеше да му се даде още един шанс, с условие, че направи ли още една глупост, приключва тотално. Но явно на шефовете на ЦСКА им писна от своеволията на играча и реши да не му предлага нов договор.

ОБЩА СТАТИСТИКА НА НАПУСНАЛИТЕ ЦСКА

328 мача, 57 гола, 24 асистенции